Lezingencyclus 'Verbeelding van oorlog en vrede' in Synagoge Borculo

Jaap Nijstad. Foto: Jan Willem Wijs
Jaap Nijstad. Foto: Jan Willem Wijs (Foto: )

BORCULO - Het Educatief en Joods Cultureel Centrum Synagoge Borculo heeft de kunsthistoricus Jaap Nijstad uit Gelselaar uitgenodigd en bereid gevonden om in een lezingencyclus van vier avonden te komen vertellen over de verbeelding van dramatische gebeurtenissen rondom de begrippen oorlog en vrede. Deze cyclus staat in het teken van 75 jaar bevrijding en maakt deel uit van veel activiteiten die de Stichting Synagoge Borculo in 2020 heeft voorbereid. De cursus wordt gegeven op vier woensdagavonden, 5, 12, 19 en 26 februari van 19.30 tot 21.30 uur in de synagoge, Weverstraat 4 in Borculo. Kosten vijftig euro inclusief koffie/thee. Donateurs betalen veertig euro.

In 2020 staat de wereld stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Een uitgelezen moment om de fenomenen oorlog en vrede zoals die in de loop der eeuwen werden verbeeld nader te leren kennen, daarbij deskundig gegidst door kunsthistoricus Jaap Nijstad. Naast mythologie, bijbel en oudere geschiedenis zijn er tot op de dag van vandaag tal van indrukwekkende voorbeelden te vinden, die ieder op zich en op een geheel eigen wijze de dramatische gebeurtenissen rondom oorlog en vrede hebben willen verbeelden.
De lezingencyclus wordt opgedeeld in vier verhalen.
1. Klassieke goden en helden.
De verbeelding van oorlog en vrede in de oudheid blijkt een lange 'houdbaarheidsdatum' te hebben. Mythologische en historische helden zijn tijdloos geworden en worden tot op de dag van vandaag – op heel verschillende wijze – uitgebeeld.
2. Overwinning en overgave.
Oorlog, en met name de overwinning, wordt veelvuldig gebruikt voor propagandadoeleinden. De beste kunstenaars worden gezocht om dit te verbeelden. Ter land, ter zee en in de lucht in sculptuur, schilderkunst en fotografie.
3. Helden op sokkels.
Individueel heldendom is vaak aanleiding geweest voor een schilderij of standbeeld. Persoonsverheerlijking en identificatie met de held gaan vaak hand en hand. Dat levert prachtige voorbeelden op en…. soms ook zeer bedenkelijke.
4. De verbeelding van verschrikking.
De oorlog is heel lang verheerlijkt, ook door middel van de kunsten. Vanaf de 19de eeuw komen er ook steeds meer kritische geluiden en dientengevolge ook kunstuitingen. Een treffend voorbeeld daarvan is de Guernica van Picasso.
Opgeven voor de cursus kan telefonisch: 06 30 13 77 52 of per mail: secretariaat@synagogeborculo.nl.


www.synagogeborculo.nl

Meer berichten