De put voor boerderij Winkels draagt het jaartal 1579. Foto: PR
De put voor boerderij Winkels draagt het jaartal 1579. Foto: PR

Poëziefestijn Gelselaar put op 10-10-20 uit eeuwenoude bron

Algemeen

GELSELAAR - Het poëziefestijn bij de Appeldag in Gelselaar afgelopen najaar was zo'n succes – trok veel publiek en oogstte alom lof – dat er snel een vervolg komt, en wel op zaterdag 10 oktober (10-10-20). Het thema 'bron' voor de poëziewedstrijden hierbij is ontleend aan eeuwenoud cultureel erfgoed. Nergens anders dan in dit Achterhoekse dorp staan nog Bentheimer waterputten met een jaartal erop uit de 16e eeuw.

Een oude appelboom bij boerderij Winkels aan de Dorpsstraat in Gelselaar inspireerde de organiserende Stichting Bie Winkels voor de eerste editie van het poëziefeest. Voor deze monumentale boerderij staat ook een zeer oude put. Hierop prijkt het jaartal 1579. De Bentheimer waterput voor boerderij Stokkink, ook binnen het beschermd dorpsgezicht van Gelselaar, is nog vier jaar ouder. Met het jaartal 1575 het oudste bouwwerk van het dorp.

Van Vondel tot Gerhardt
Met het thema 'bron', dat ruim zal worden geïnterpreteerd, onderstrepen de organisatoren graag de grensoverschrijdende betekenis van Bentheimer zandsteen voor bouwmaterialen en kunst en cultuur. Zandsteen uit de groeves in en rond Bentheim, net over de grens met Duitsland, is ook verwerkt aan het Koninklijk Paleis Amsterdam. Het bracht Joost van den Vondel al tot de dichtregel 'De rots van Benthem danst'. En in een gedicht van Ida Gerhardt komt de welput voor.

Nederlands en Nedersaksisch
Bij de poëziewedstrijden van de Stichting Bie Winkels wordt opnieuw gewerkt met twee categorieën. Zo is een poëziewedstrijd voor wie dicht in het Nederlands en een wedstrijd voor wie de voorkeur geeft aan een Nedersaksische streektaal. Deze combinatie pakte het afgelopen jaar zeer goed uit. Inzendingen kwamen ook binnen uit alle delen van het land en zelfs uit België.

Informatie en spelregels
Gedichten voor deze poëziewedstrijden moeten voor 15 september 2020 digitaal (als Word-document bij een e-mailbericht) worden ingezonden, via het e-mailadres appeloogsten@gmail.com. Over de spelregels en andere zaken rond het poëziefestijn wordt geïnformeerd via het blog over de Appeldag (www.appeldag.blogspot.com).

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant