Vlasrokken met lint op een spinnewiel. Foto: PR
Vlasrokken met lint op een spinnewiel. Foto: PR

Vlasrokkendag in Zieuwent: van spinnen naar linnen

Algemeen

ZIEUWENT - Zaterdag 11 januari is er een speciaal evenement in 't Kevelder aan de Zieuwentseweg 46 in Zieuwent. De Oudheidkundige Vereniging Zuwent heeft de Achterhoekse Vlasspinners die dag uitgenodigd om hun kennis en kunde op het gebied van vlas -, vlas bewerken, vlas spinnen en linnen weven - te laten zien in 't Kevelder. De toegang is gratis.

Zeker in deze tijd staat het werken met natuurlijke materialen erg in de belangstelling. Zo is er ook een groeiende interesse te zien in het werken met vlas en linnen. Helaas is de kennis en kunde op dit gebied nogal verspreid en moeilijk te achterhalen. Vandaar deze dag in 't Kevelder. Op deze dag worden handelingen die nodig zijn om te komen van vlas op 't land tot vlas klaar om te spinnen, gedemonstreerd, zoals repelen, braken, zwingelen en hekelen.

De Achterhoekse vlasspinners zullen verschillende soorten spinnewielen demonstreren: van het Achterhoekse wiel tot het Scandinavische en het dubbelkops spinnewiel. Ook worden er diverse linnen producten tentoongesteld. De Achterhoekse Vlasspinners nemen hun linnen collectie mee en de Oudheidkundige Vereniging Zieuwent toont linnen textiel uit haar archief, van doekrollen tot (onder)goed, dit alles afkomstig uit Zieuwent.

Vlas heeft een belangrijke rol gespeeld in ons verleden. Boerderijnamen getuigen hier nog van (Weavas, Pelleweaver, Vlasheuvel). Zieuwent was vroeger tot ver in de omstreken beroemd om haar goede kwaliteit vlas. Met deze Vlasrokkendag wil de Oudheidkundige Vereniging Zuwent vlas en linnen weer onder de aandacht brengen: wat kunnen we er vandaag de dag nog mee? Verschillende linnen weefwerkjes op tafelgetouwen zullen er te zien zijn.

Iedereen die nog iets weet van het vlas bewerken en vlas spinnen van vroeger, is welkom om deze kennis te delen op de vlasrokkendag in 't kevelder. De historische vereniging Old Zuwent is benieuwd naar de verhalen! Belangrijk doel van deze dag is: kennis op het gebied van vlas en linnen te vergaren, te bundelen en te verspreiden.

De Vlasrokkendag is op zaterdag 11 januari van 10.00 tot 16.00 uur in 't Kevelder aan de Zieuwentseweg 46 in Zieuwent.


Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo