Na een 'processie' van ongeveer anderhalf uur hingen de vogelkasten allemaal en was er tijd voor een borrel voor de buurtbewoners. Foto: Bertus Bröcker
Na een 'processie' van ongeveer anderhalf uur hingen de vogelkasten allemaal en was er tijd voor een borrel voor de buurtbewoners. Foto: Bertus Bröcker

Buurtbewoners Zwiepse Broek plaatsen nestkastjes tegen overlast eikenprocessierupsen

Algemeen

BARCHEM – Nederland gaat in het voorjaar de laatste jaren flink gebukt onder de eikenprocessierups. Zo ook aan de Schuppert in het Zwiepse Broek. Er staan daar veel mooie eiken en dat vinden deze rupsen ook. De bewoners in het Zwiepse Broek hebben er, ieder op hun eigen manier, behoorlijk last van. Nu lazen ze dat de koolmees een enorme liefhebber is van de eikenprocessierups. Een jonge koolmees schijnt vanaf zijn geboorte tot het uitvliegt ongeveer duizend eikenprocessierupsen op te kunnen eten.

Door Jan Hendriksen en Jeroen van de Kolk

Hoe mooi is dan 'naoberschap'. De ene buur heeft nog een paar douglashouten planken, de ander een werkplaats met machines om er in een rap tempo 28 vogelkastjes van de zagen en te schroeven, de volgende buur heeft nog een doos grote schroeven om de kasten aan de boom vast te zetten en weer een andere buur een mooie shovel met werkplatform. En zo gingen zaterdag 28 december buren van de Schuppert en Hazelberg de rupsen te lijf. Bij stralend mooi winterweer was het een hele 'processie'. Een man op de shovel, twee op het werkplatform, ééntje om de kastjes aan te geven en acht mannen en vrouwen om aanwijzingen te geven. Iedere dertig meter een vogelkastje. Niet te dicht bij elkaar want anders komen de koolmezen bij elkaar in het territorium. En opgehangen aan de schaduwzijde, anders wordt het te warm in het kastje. Dus werden de nestkastjes op het noorden of noord-oosten gericht opgehangen.

Het werd een gezellige middag en na een 'processie' van ongeveer anderhalf uur hingen de vogelkasten allemaal en was er tijd voor een borrel. "Dat is ook het voordeel van een actie als deze. Je ziet elkaar, spreekt elkaar en natuurlijk aan het eind is er schik en grootspraak tijdens de borrel", zo verklaart buurtbewoner en mede-initiatiefnemer Jeroen van de Kolk. De kasten waren voor de samenkomst al op de grond uitgelegd en Jan had tijdens zijn fietstocht naar het ontmoetingspunt al een koolmees gezien die voorzichtig in het kastje was gekropen. Er was interesse. Hendrik-Jan wist te vertellen dat de kastjes ieder jaar, op de laatste zaterdag van het jaar schoon gemaakt moeten worden wil je het seizoen erop weer nestelende paartjes kunnen ontvangen. "En zo ontstaan er - voor je er erg in hebt - de mooiste tradities", zo verklaarde Jeroen van de Kolk tot slot waarna iedereen huiswaarts ging.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant