Grace Molegraaf met het boekje 'Wat kan ik voor je doen'.  Foto: Arjen Dieperink
Grace Molegraaf met het boekje 'Wat kan ik voor je doen'. Foto: Arjen Dieperink

Mantelzorgboekje biedt uitkomst in moeilijke tijden

Algemeen

GORSSEL - Het voelt soms ongemakkelijk; iemand die je kent is ziek. Je wilt helpen maar weet niet precies hoe. Of andersom: Jijzelf of een naaste is ziek. Zorgen en klussen stapelen zich op. Alle hulp is welkom maar het overzicht is weg. Het Wat-Kan-ik-voor-je-doen-doe-boekje biedt op een overzichtelijke manier uitkomst. Een mooi, lief, sympathiek boekje, samengesteld door de vriendinnen Désirée Hessing-Huigens en Angela Jongeling-Smit. Beide zorgden voor hun zieke naaste en ontdekten dat een opschrijfboekje veel overzicht bood tijdens hun moeilijke periode.

Door Meike Wesselink

Wat ze ook ontdekten is dat zo'n opschrijfboekje dankbaarheid, liefde en nabijheid bracht. Hoe? Grace Molegraaf, zus van Désiree legt uit: "Als iemand langdurig ziek is, is het soms moeilijk contact houden met vrienden en kennissen. Alle tijd gaat zitten in de zorg voor je geliefde. Dan zijn er andere gezinsleden, een huishouden, werk. Vrienden en kennissen komen bezorgd vragen hoe het is en vaak volgt dan: 'Als ik iets kan doen, moet je het zeggen.' Dankbaar voor het aanbod weet je even niet waar te beginnen. Hoeveel kun je vragen van iemand? Vindt hij of zij het wel leuk om dat vervelende klusje te doen? Twijfels komen bij je op. Je voelt je in verlegenheid gebracht en degene die hulp biedt, wil wel, maar weet niet precies hoe. Door drukte en gêne verwatert langzaam het contact.

Door simpelweg een opschrijfboekje neer te leggen en daarin te schrijven welke klussen gedaan moeten, kunnen de helpende handen zelf kijken wat ze leuk vinden om te doen. Vanzelfsprekend kan dat in een schriftje maar Désiree en Angela hebben de klussen in het Doe-boekje ondergebracht in acht rubrieken: klusjes, huisdieren, hobby's, vrije tijd, ontspannen, huishouden, tuin/balkon, kinderen, onderhoud en regeldingen. In de voorgedrukte vakjes omschrijf je de klus, de datum wanneer je het nodig hebt en de tijd die het kost. Vrienden en kennissen kunnen hun naam invullen bij een klus en vervolgens hun opmerkingen en ervaringen in het boekje schrijven. Het aardige is dat je leuke gespreksstof hebt achteraf en het zwaartepunt niet bij de ziekte blijft."

Grace die haar zus en zwager tijdens een moeilijke tijd steun bood, opperde het schriftje. Désiree en Angela hebben dat idee verfijnd en daaruit ontstond een mooi boekje, inclusief illustraties en gebruiksaanwijzing. De goede ervaring die de dames zelf hadden, willen ze delen en daarom is het boekje voor inkoopprijs te koop bij verschillende verkooppunten, waaronder kantoorboekhandel Bechtle in Gorssel en bij zorgcentrum Livio in Lochem. Het boekje is ook te bestellen via bol.com
Een mooi gebaar is om het boekje cadeau te doen en vervolgens zélf de eerste stap te zetten. Is de nare weg van ziekte doorlopen, dan blijft er een hele aardig naslagwerkje met dankbare herinneringen achter.

Kijk voor meer informatie op onderstaande site.


watkanikvoorjedoen- doeboekje.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant