Arjan Wanschers en Frank Mentink:
Arjan Wanschers en Frank Mentink: "We spelen in op de trend dat in de toekomst de jaarwisseling in ons land weer leuk wordt." Foto: PR.

Barchem maakt zich op voor Knaldag

Algemeen

Oude traditie van Oudjaarsdag herleeft op sportcomplex en Dorpsplein

BARCHEM - "De jaarwisseling moet vooral een feest blijven voor iedereen. In Barchem zijn verbroedering, saamhorigheid en noaberschap belangrijk. Ook rond oud en nieuw", zegt Frank Mentink, voorzitter van de Barchemse voetbalclub SVBV. "Juist bij de jaarwisseling is het goed om elkaar te ontmoeten en verbinding te zoeken rond het vuurwerk. Deze traditie willen we terugbrengen in het dorp", zo stelt Arjan Wanschers, penningmeester van Vereniging Contact Barchem.

"Op oudjaarsdag gaat Barchem op het voetbalcomplex tussen 14.30 en 18.00 uur carbidschieten. We willen onze jeugd betrekken bij deze Achterhoekse traditie. En ook hoe zij daarmee veilig mee moeten omgaan. Tijdens de jaarwisseling is op het Dorpsplein van 23.30 tot 01.00 uur het vuurwerkevenement met muziek, een hapje en een drankje. Ons vuurwerkteam verzorgt dan een fantastische show. Vrijwilligers van de brandweer helpen mee. Gezamenlijk luiden wij zo in Barchem het nieuwe jaar in", vertellen Arjan en Frank enthousiast.
"
Oud en nieuw is de afgelopen jaren in Barchem rustig verlopen. Wel hebben we in overleg met de gemeente Lochem een vuurwerkvrije zone afgesproken. Deze ligt in een cirkel rond de Vijfsprong bij de Barchkerk. Het maakt ons in Barchem ervan bewust dat we rekening moeten houden met kwetsbare inwoners en met het doorgaande verkeer. Het is een sociale afspraak binnen het dorp die we bekendmaken op onze lokale media. Ook zetten we borden neer met de tekst 'Geen vuurwerk afsteken, vuurwerkvrije zone'. Daarnaast hebben we van deur tot deur gepolst bij aanwonenden in de beoogde zone. We krijgen veel positieve reacties op ons initiatief. Juist de combinatie van vuurwerkevenement en vuurwerkvrije zone spreekt inwoners enorm aan", aldus het tweetal.

Samenwerking
Frank Mentink: "Het is een initiatief van Vereniging Contact Barchem, SVBV Barchem, Barchemse Ondernemers Vereniging en dorpshuis 't Onderschoer. Ook de samenwerking met de gemeente is constructief. De gemeente dacht goed mee en verleende de vergunningen voor onze evenementen. Veiligheid staat in Barchem voorop. De vuurwerkvrije zone is een proef om eerst ervaring mee op te doen", zo stellen Frank en Arjan vol trots. "We spelen in op de trend dat in de toekomst de jaarwisseling in ons land weer leuk wordt. En de gemeente Lochem verstrekt ons een subsidie van duizend euro om de vuurwerkvrije zone te kunnen organiseren. Samen met de gemeente kijken we in het nieuwe jaar terug op de ervaringen die we opdoen bij de evenementen en de vuurwerkvrije zone."
Het tweetal hoopt dat de Barchemse
Knaldag op 31 december een mooi voorbeeld van een gezamenlijk oud en nieuw feest is voor andere dorpen in de omgeving.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo