Maar liefst twaalf brandweervrijwilligers van de post Ruurlo ontvingen de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau uit handen van burgemeester Joost van Oostrum (r). Foto: Matthijs Weenk
Maar liefst twaalf brandweervrijwilligers van de post Ruurlo ontvingen de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau uit handen van burgemeester Joost van Oostrum (r). Foto: Matthijs Weenk (Foto: )

Koninklijke onderscheiding voor twaalf brandweervrijwilligers

RUURLO – Nog nooit werden in Ruurlo gelijktijdig zoveel Koninklijke Onderscheidingen (KO) uitgereikt als donderdagavond 19 december. Maar liefst twaalf brandweervrijwilligers van de post Ruurlo ontvingen de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Alle twaalf brandweervrijwilligers hebben zich twintig jaar of meer ingezet voor de vrijwillige brandweer Ruurlo.

Door Jan Hendriksen

Uit handen van burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland ontvingen Marco Groot Jebbink (53 jaar), Huub ten Have (54). Alex Hogevonder (52), Harry Lowik (54), Gerben Lusink (62), Henk Ooijman (48), Leo Peters (52), Aard Ribbers (55), Bert Ruesink (46), Bert Stegeman (57) Geert van Tuil (53) en Herman Uenk (56) tijdens een feestelijke bijeenkomst bij café – restaurant De Keizerskroon de versieringen. "Het aantal onderscheidingen is uniek, maar ook nodig. Ik heb nog nooit zoveel Koninklijke Onderscheidingen gelijktijdig aan een dezelfde groep mensen uitgereikt als vanavond." Dat zei burgemeester Joost van Oostrum bij zijn toespraak en uitreiking. "We hebben bewust de keuze gemaakt om nu 'de mannen' te eren. Volgend jaar vervalt namelijk de landelijke regeling dat mensen die twintig jaar de vrijwillige brandweer hebben gediend in aanmerking komen voor een Koninklijke Onderscheiding. "Dat zou betekenen dat veel van de mannen die vanavond in het zonnetje gezet zijn, dit anders wellicht niet meer zouden meemaken. Ik vind het onbegrijpelijk dat de landelijke regeling vervalt voor mensen die twintig jaar of langer dag en nacht als vrijwilliger klaar staan voor iedereen, Zo gauw de pieper gaat, laten ze alles vallen waarmee de bezig zijn. Hun inzet was en is van bijzondere waarde", zo verklaarde de burgemeester na afloop. Voor alle twaalf vrijwilligers had Van Oostrum een persoonlijk verhaal dat met de nodige humor doorspekt was en eindigde met de woorden: "Op basis van hun langdurige bijdrage aan de openbare veiligheid in Ruurlo en in de regio, kan hij worden gekwalificeerd als 'iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd'." Gelet op de aard, duur en de uitstraling ontvangen alle brandweervrijwilligers de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Afscheid
Drie van de twaalf mannen die een onderscheiding ontvingen, nemen afscheid van de Brandweer Ruurlo. Aard Ribbers, Herman Uenk en Huub ten Have stoppen namelijk met de werkzaamheden voor het vrijwilligerskorps. Het drietal wil plaats maken voor jongeren. "We zijn alle drie 28 jaar geleden gelijktijdig 'ingestroomd' en vertrekken nu ook gelijktijdig. Ik heb met veel plezier in al die jaren deel uitgemaakt van het korps. Het is een fijne hechte groep die op elkaar kan vertrouwen en open van karakter is. We hebben heftige dingen meegemaakt. Maar we hebben ook altijd veel plezier met elkaar gehad. Een mooie mix waarop ik met trots op terug kijk", zo verklaarde Huub ten Have die bevelvoerder was binnen het korps. Dat zelfde gold voor Herman Uenk die als eerste agrariër actief was binnen het Ruurlose korps. "Het korps bestond begin jaren negentig van de vorige eeuw toen ik instroomde, grotendeels uit ondernemers uit het dorp zelf." Als chauffeur, pompbediende en bevelvoerder was Uenk gespecialiseerd in het redden van koeien die door een mestrooster waren gezakt. "Naast Ruurlo werden we vaak voor degelijke specifieke 'klussen' door omliggende korpsen gevraagd om hulp te verlenen." Voor Aard Ribbers was het dubbel feest. Als hoofdbrandwacht vierde de Ruurloër donderdag ook zijn verjaardag. Hij keek ook terug op een mooie actieve periode. "Maar het is mooi geweest. Zoals Huub ook al verklaarde. Ik heb met veel plezier in al die jaren deel uitgemaakt van het korps." Naast de branden blijven de hulpverleningen bij ongevallen Ribbers ook nadrukkelijk bij. Postcommandant Bert Stegeman verklaarde blij te zijn dat het Ruurlose korps ook weer enkele nieuwe vrijwilligers kan begroeten. "We blijven met 24 manschappen op sterkte. Maar we zullen naar de toekomst toe wel nieuwe instroom nodig hebben. De categorie vijftigplussers is namelijk groeiende."

Meer berichten