Over een lengte van tweehonderd meter zijn door de gemeente Berkelland direct grenzend aan een weideperceel aan de Hukkersdijk palen geplaatst als markering. Foto: Jan Hendriksen.
Over een lengte van tweehonderd meter zijn door de gemeente Berkelland direct grenzend aan een weideperceel aan de Hukkersdijk palen geplaatst als markering. Foto: Jan Hendriksen.

Ruurlose veehouder niet blij met plaatsing van markeringspalen

Algemeen

RUURLO – De gemeente Berkelland markeert momenteel op diverse locaties in de gemeente bermen met houten palen om via luchtfoto's onderscheid zichtbaar te kunnen maken tussen gemeentegrond en dat van particulieren. In Ruurlo zijn onder meer aan de Hukkersdijk tientallen palen geplaatst

Door Jan Hendriksen

Agrariër Bert Klein Kranenbarg werd onlangs geconfronteerd met de plaatsing van bijna veertig palen langs zijn graslandperceel over een lengte van tweehonderd meter direct grenzend aan de Hukkersdijk. "Ik kreeg een mededeling vanuit de gemeente over de plaatsing van de palen. Maar waarom is in eerste instantie niet met mij overlegd. Ik maaide steevast ook het gras van de berm die tussen de Hukkerswijk en het graslandperceel ligt ", zo stelt de Ruurlose veehouder. "Versterken van de biodiversiteit en zorgen voor een 'mooi aantrekkelijk landschap' zijn speerpunten van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berkelland. Het weer afbakenen van onze grond is een maatregel ten behoeve van bovenstaande, maar ook om ons eigendom weer te markeren. Dit gebeurt momenteel door de gehele gemeente op enkele tientallen plaatsen", zo laat een communicatieadviseur van de gemeente Berkelland in een reactie op de plaatsing van de palen weten. Naast dat het afbakenen goed is om de biodiversiteit te vergroten, is het volgens de gemeente Berkelland ook goed voor de landschappelijke waarde, recreatie en toerisme(beleving), cultuurhistorie en het vestigingsklimaat voor inwoners en bedrijven. De gemeente verwacht aan het eind van dit jaar ongeveer vijftien strekkende kilometer te hebben uitgezet met een totaal oppervlak van vijf hectare. Verder loopt er een pilot met de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) om deze eigendomsgrenzen weer uit te zetten en te markeren. "Dat doen wij door palen te plaatsen. Dan is het onderscheid tussen agrarische grond en berm zichtbaar voor iedereen. Als de berm voldoende is verruigd halen wij de palen er weer uit. Dan is namelijk op een luchtfoto (waarop RVO zich richt) een goed onderscheid te zien tussen de berm en agrarische grond. Zo kan RVO de oppervlakte van de agrarische percelen berekenen", aldus de gemeente Berkelland.

Belemmering
Bert Klein Kranenbarg laat in een reactie weten dat het zeker niet van hem de bedoeling is om grond van de gemeente in te pikken voor zijn bedrijfsvoering. "Het gaat er mij om het netjes te houden en dat het makkelijk te bewerken is. Ik ben zeker niet blij met de palen die er geplaatst zijn, het is toch een belemmering als je het perceel aan het bewerken bent. Oppassen dat je er met de machines niet tegenaan rijdt zodat er schade kan ontstaan. Machines worden steeds groter en je hebt steeds meer ruimte nodig. De bermen moeten ruiger worden, aldus gemeente Berkelland, maar hoe gaat dat met het onkruid dat daar gaat groeien en zich gaat vermeerderen en dat wij liever niet in ons weiland hebben. Van dat onkruid gaan onze koeien echt geen melk geven. En dan niet te vergeten het opslaghout dat daar dan gaat groeien, dit is toch iets waar ik niet blij van word."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant