Papegaaienziekte bij inwoners van regio Noord- en Oost-Gelderland

REGIO - Sinds maandag 9 december is bij zes inwoners van regio Noord- en Oost-Gelderland papegaaienziekte (psittacose) vastgesteld. Papegaaienziekte wordt veroorzaakt door het inademen van opgedroogde poep van besmette vogels.

Mensen raken besmet door een bacterie, meestal afkomstig van vogels. Ze kunnen elkaar niet besmetten. In Nederland wordt de ziekte jaarlijks veertig tot tachtig keer vastgesteld. Niet iedereen die besmet raakt, wordt ziek.

Klachten
Bij papegaaienziekte heeft men last van koorts, hoofdpijn, spierpijn, benauwdheid en hoesten. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is ongeveer 7 tot 14 dagen.

Besmetting voorkomen
De ziekte komt vooral voor bij mensen die veel met vogels werken of vogels als huisdier hebben. Ook mensen die op een plek komen waar veel vogels zijn, hebben een grotere kans om besmet te raken. Bijvoorbeeld bezoekers van een vogelshow.
Wie hokken en kooien van besmette vogels schoonmaakt, krijgt het advies om goed te ventileren goed door ramen en deuren open te zetten. En om voor het schoonmaken alles op de bodem van de kooi eerst vochtig te maken. Een mondkapje kan ervoor zorgen dat men geen besmette stof inademt.

Klachten
Wie acute longklachten heeft en intensief in contact is geweest met vogels, kan het best contact opnemen met de huisarts.

Meer informatie over papegaaienziekte op de website.


www.ggdnog.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden