Hermance Gransberg-barones van Heeckeren van Kell en haar dochter Odylia Gransberg. Foto: Achterhoekfoto.nl/Johan Braakman.
Hermance Gransberg-barones van Heeckeren van Kell en haar dochter Odylia Gransberg. Foto: Achterhoekfoto.nl/Johan Braakman. (Foto: )

Jagers genieten volop van Ruurlose slipjacht

Thuisjacht voor Hermance Gransberg-barones van Heeckeren van Kell en dochter Odylia

Door Jan Hendriksen

RUURLO – Rode jasjes, briesende paarden, een meute gedreven jachthonden en een grote schare volgers. Het was afgelopen zaterdag weer tijd voor de jaarlijkse slipjacht in Ruurlo. Onder de deelnemers dit jaar twee Ruurlose jagers: Hermance Gransberg - barones van Heeckeren van Kell en haar dochter Odylia Gransberg (13).

Het is zaterdagmiddag iets voor één uur als ruim vijftig leden en enkele aspirant-leden van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging (KNJV) zich met hun paarden op het Kerkplein verzamelen. Het is nog even wachten op de meute honden. Inmiddels staat het Ruurlose slipjachtcomité onder aanvoering van Anton Bretveld en wethouder Anjo Bosman van de gemeente Berkelland en Fieldmaster van de Ruurlose jacht Bernhard Minnen in de startblokken om de gasten officieel te ontvangen en welkom te heten. Een lid van het Corps Sonneurs van de KNJV laat het sonore geluid van hun hoorns nog eenmaal over het Kerkplein klinken. Hermance en Odylia Gransberg stappen met hun paarden Petrus en Irsh Lady daarom nog even geduldig rond op het Kerkplein. Dan blijkt de microfoon het niet te doen. Bretveld, Bosman en Minnen spreken daarom staand vanaf één van de zitbanken op het Kerkplein de menigte luidkeels toe. Een ieder wenst de deelnemers een goede jacht toe. Bernhard Minnen: "De runs zijn dit jaar vernieuwd. En dat maakt de jacht heel speciaal. Dank daarvoor aan het Ruurlose jachtcomité en alle grondeigenaren. Zonder hen zou deze jacht absoluut niet mogelijk zijn." Hermance Gransberg is sinds vorig jaar officieel lid van de KNJV. "Als je lid wordt van de KNJV ben je eerst aspirant-lid en draag je nog een zwarte jachtrok die je overigens als gast sowieso dient te dragen in het veld als niet-lid zijnde van de vereniging. Zodra de Master acht dat je lidmaatschapswaardig bent door genoeg jachten op een juiste manier te hebben meegereden, dan mag je in de kleuren van de KNJV jagen wat voor de dames een zwarte of blauwe jachtrok is met een grijze kraag en de knopen van de KNJV. Onze dochter Odylia is sinds dit jaar jeugdlid. Mijn man Joost doet vandaag jammer genoeg niet mee. Zijn paard heeft in maart van dit jaar een flinke blessure opgelopen en is nog niet fit genoeg om te jagen. Hij gaat vandaag samen met onze zoon Hugo (9) de jacht per auto volgen", zo verklaart Hermance als er na de welkoms toespraken even getoost wordt op een goede en plezierige jacht.

Pittig
Als de meute honden en de stoet paarden zich vervolgens in beweging zetten zijn Hermance en Odylia midden in de groep terug te vinden. De eerste van de drie runs is grotendeels nog bekend terrein voor de deelnemers. Die loopt namelijk parallel aan die van voorgaande jaren richting buurtschap De Bruil om in 't Ruurlose Broek op de hoek van de Morsdijk en de Foekendijk te eindigen. Maar eenmaal de Groenloseweg overgestoken is het terrein van de tweede en derde run totaal nieuw voor het gros van de deelnemers. Er zitten enkele pittige sloten in de tweede en derde run. Maar Hermance en Odylia volgen grotendeels de route van de meute honden die de getrokken slip met luid geblaf en gejank naspeuren. Hermance: "We hebben een van de sloten links laten liggen. Die vonden onze paarden te gevaarlijk. We hebben toen voor het alternatieve parcours gekozen."
Na afloop van de laatste run op de hoek ter hoogte van de Kleine Wiersse met de Wiersseweg werden de honden als beloning voor hun werk getrakteerd op koeienpens. En de deelnemers besloten de jacht met een traditioneel borreltje met op de achtergrond de leden van het Corps Sonneurs die de jacht officieel afbliezen. Hermance en Odylia hebben volop genoten van hun 'thuisjacht'. En dat deed het publiek ook dat in grote getale de jacht had gevolgd evenals het Ruurlose slipjachtcomité bestaande uit Gerrit Flierman, Henk Kleine, Anton Bretveld en Gerrit Klein Bluemink.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden