Zaterdag was Hermien Bannink nog druk in de weer met het maken van kerststukjes. Foto: Jan Hendriksen.
Zaterdag was Hermien Bannink nog druk in de weer met het maken van kerststukjes. Foto: Jan Hendriksen. (Foto: )

Hermien organiseert haar eigen kerstfair

Creatieve Barchemse maakt 150 kerststukjes, kransen en graftakken

Door Jan Hendriksen

BARCHEM - Het is haar lust en leven: bloemschikken. Hermien Bannink (70) uit Barchem kan er al haar creativiteit in kwijt. En met succes. Als 'amateur' won ze al diverse regionale en landelijke bloemschikwedstrijden via de vereniging van tuinliefhebbers Groei en Bloei. En nu organiseerde ze op persoonlijke titel een kerstfair in de Barchemse Barchkerk, waar ze 150 zelfgemaakte stukjes tentoonstelde en ze ook bijna allemaal verkocht.

"Creatief bezig zijn met bloemen. Dat vind ik zo mooi", zegt Hermien. De tuin van de familie Bannink behoort steevast ook tot de prijswinnaars van de jaarlijkse plaatselijke tuinkeuringen van de vereniging. "Maar daar is het me niet om te doen."
Haar
creativiteit liet ze afgelopen vrijdag en zaterdag ook weer de vrije loop tijdens haar 'eigen' kerstfair in de Barchkerk. In aanloop naar de fair maakte ze maar liefst honderdvijftig kerststukjes, kerstkransen en graftakken. Groot en klein. En er was grote belangstelling voor, ze gingen namelijk bijna allemaal over de toonbank.
Twintig jaar geleden begon Hermien uit het niets met bloemschikken. "We konden destijds op ons tuinbouwbedrijf in 't Ruurlose Broek wel wat extra inkomsten gebruiken. Het was allemaal geen rozengeur en maneschijn. Ik organiseerde rondom het bedrijf aan Hulshofweg toen in de aanloop naar kerst ook altijd een show. Nadat we tien jaar geleden het bedrijf hadden afgebouwd en naar Barchem waren verhuisd was het mijn grootste wens om ooit nog weer eens een kerstfair te organiseren. En die stoute schoenen heb ik dit jaar aangetrokken. En zie het resultaat vandaag. Prachtig toch", zo verklaart Bannink zaterdagmiddag rond het middaguur niet zonder enige trots.
Het gros van al haar zelfgemaakte kerststukjes, kerstkransen en graftakken had ze vrijdag al verkocht. Hermien Bannink. "In aanloop naar de fair heb ik wel wat hulp van een vriendin gehad. Maar alle stukken heb ik zelf gemaakt. Daar moeten anderen met de vingers van afblijven. Ik ben wat dat betreft eigenzinnig en individueel ingesteld."

Waterpomp
Na aftrek van alle kosten schenkt Hermien Bannink de opbrengst van de kerstfair aan de Barchkerk waar zij en haar man Bertus nauw bij betrokken zijn. Hermien is ouderling binnen de Hervormde Gemeente Barchem en samen met Bertus is ze 'uitvaartkoster' van de kerk. Ook zijn ze samen verantwoordelijk voor de verhuur van de Barchkerk en De Wingerd en zorgt Bertus voor het onderhoud van het gras bij de kerk. Anderen helpen hem met toerbeurt met het onderhoud van de bordes rondom de kerk. "De netto opbrengst van de fair is dan ook bestemd voor een waterpomp om de tuin van de kerk in droge periodes te kunnen besproeien. Daarvoor wordt momenteel nog leidingwater gebruikt. En dat is te duur", zegt Hermien terwijl ze een bezoekster blij maakt met één van haar laatste en prachtige zelfgemaakte kerstkransen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden