Na zijn eerdere boeken over de Ruurlose Dorpskerk en de verhalen over Jonker Joost van Heeckeren is dit boek Van Gijssels eerste 'vakboek'. Foto: PR.
Na zijn eerdere boeken over de Ruurlose Dorpskerk en de verhalen over Jonker Joost van Heeckeren is dit boek Van Gijssels eerste 'vakboek'. Foto: PR. (Foto: KEES WINKELMAN)

Ruurloër Arjen van Gijssel komt nu met vaktechnisch boek

Verhalenverteller Jonker Joost vertelt over het leven als lobbyist

RUURLO - De Achterhoekse schrijver en Ruurloër Arjen van Gijssel lanceert op 18 december in Den Haag een nieuw boek met als titel 'De verenigingsprofessional. Balanceren op inhoud, proces en relatie'. Na zijn eerdere boeken over de Ruurlose Dorpskerk en de verhalen over Jonker Joost van Heeckeren is dit derde boek een heel ander soort werk geworden: een vakboek.

Arjen van Gijssel is in het dagelijks leven werkzaam bij branchevereniging Aedes in Den Haag. Die vereniging behartigt de belangen van de driehonderd woningcorporaties in Nederland, zoals de regionale Achterhoekse woningcorporaties Prowonen en Viverion. "Met mijn twee medeauteurs Vonk en Pepers leg ik in het boek uit wat het betekent voor een werknemer om bij zulke belangenverenigingen te werken." Vragen worden beantwoord over hoe je succesvol lobbyt bij ministeries en parlement, hoe je relaties aanknoopt in de provincie, Den Haag en Brussel en hoe je je staande houdt in het social-medialandschap van tegenwoordig. "We laten zien hoe de professional de sector en de uiteindelijke doelgroep (corporaties, maar ook hun huurders, in het geval van Aedes) verder brengt in de moderne maatschappij."
Het managementboek is bijzonder. Het is het eerste boek dat consequent uitgaat van de medewerker, de verenigingsprofessional. Niet het management of een organisatietheorie, maar de medewerker vormt de basis. Hij of zij is de spin in het web waar alles om draait. Hij of zij verbindt de binnenwereld (de vereniging met haar leden en doelgroep) met buiten (beleid, politiek). Schakelt en verbindt tussen analyse, oploopjes en (parlementaire) besluitvorming. Van Gijssel: "Wij werken alle drie bij Aedes, maar brengen natuurlijk eigen achtergrond en ervaring in. Ik heb bijvoorbeeld tien jaar bij het ministerie van Financiën gewerkt."
Het is een praktijkboek geworden. Een soort 'handboek soldaat' voor verenigingsmensen. Van Gijssel heeft gesproken met collega's van allerlei andere brancheverenigingen, waarvan er honderden in Nederland zijn. Na zijn eerdere boeken over de Ruurlose Dorpskerk en de verhalen over Jonker Joost van Heeckeren is dit Van Gijssels eerste vakboek. Arjen: "Het is natuurlijk heel anders schrijven, zo'n praktijkboek. Toch gaat het wat mij betreft steeds over hetzelfde principe: je passie uiten, in werk en hobby. Of het dus de lokale geschiedenis is of het leven als lobbyist."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden