Niels Sies (links) en Henk Markerink. Foto: Rob Weeber
Niels Sies (links) en Henk Markerink. Foto: Rob Weeber

PCOB blijft positief kritisch in discussie met gemeente

Algemeen

BERKELLAND - De lokale afdeling van de landelijke ouderenbond PCOB is een vitale belangenbehartiger van 55-plussers binnen de gemeente Berkelland. Het ledental, 300, is groeiende en zo'n 30% van de leden is actief. Voor Berkelland, met uitzondering van Eibergen, vormt de bond met haar achterban de basis voor de politiek, de stem vanuit de samenleving. De bond is positief kritisch naar het gevoerde beleid, maar heeft tot doel samen in gesprek te blijven voor een nog beter Berkelland op de oude dag.

Door Rob Weeber

Aan tafel zitten Henk Markerink, voorzitter van de Needse PCOB en Niels Sies, secretaris van de werkgroep 'lokale belangenbehartiging 55+'. "Wij zien dat de leden tijdens de ledenbijeenkomsten steeds meer positief betrokken raken bij onze discussiepunten met de politiek," aldus Henk Markerink. "Gezelligheid is ook belangrijk, maar je bent lid omdat we ergens voor staan. Dat mogen we niet alleen, maar moeten we tegenwoordig zelfs uitleggen. Berkelland als gemeente is erg in trek. Door de komst van de N18 willen mensen van buitenaf zich hier vestigen. Ook steeds meer mensen uit het Westen zien het verschil in leefklimaat tussen daar en hier. Daardoorheen loopt de vraag van jongeren naar betaalbare huisvesting en de problemen met de zorg voor ouderen. Het woonbeleid is in de afgelopen jaren foutief op slot gezet. Tel daar het wegbezuinigen van bejaardencentra bij op en je krijgt een situatie waarin de cohesie en dwarsdoorsnee van een samenleving in gevaar komen. Dat heeft ook zijn weerslag gehad op de gezondheidszorg. Ouderen moeten langer thuis blijven, vereenzamen en vragen soms per dag een hoeveelheid zorg die niet meer op te brengen is. Dat kan en moet in onze visie anders. Wij bepleiten een betaalbaar en afgestemd huisvestingsbeleid. Idealiter zouden er woonhofjes voor ouderen moeten komen, een nieuwe opzet van bejaardencentra die bovendien een efficiëntere inzet van zorg mogelijk maakt. Gelukkig is er al meer aandacht voor wonen, maar zeker de huisvesting voor ouderen baart ons nog steeds zorgen."

'Laten zien wie ze echt is'
Om de leden optimaal te kunnen behartigen, participeert de bond via een zevenkoppige werkgroep in diverse, door de gemeente georganiseerde gespreksgroepen en bestaan er meerdere keren per jaar contacten met de Voormekaar Teams, de Welzijnsraad, Seniorenraad, wethouders en politieke partijen. Het was ook een wens vanuit de politiek om een voor- en najaarsoverleg te hebben. De werkgroep is breed van opzet en herbergt een politieke gezindheid van links tot rechts. De PCOB ziet een afname van de interesse voor de politiek vanuit de inwoners en wijt dit aan de wijze waarop de gemeente met haar burgers contact houdt. "We pleiten voor een betere communicatie naar de burgers, vooral waar het 'slecht nieuws' betreft. Berkelland moet laten zien wie ze echt is en wat ze doet voor haar burgers. 'Teasers', interesse wekkende, opvallende berichtjes in het BerkelBericht bijvoorbeeld zouden meer aandacht van de lezer trekken en het bewustzijn omtrent het gevoerde beleid vergroten. Het gaat om draagvlak."

In 2012 bedacht de gemeente een plan voor de promotie van Berkelland, zogenaamde citymarketing. Dit plan heeft tot teleurstelling van de bond de eindstreep niet gehaald. Ze zou graag een herbezinning zien. Het gaat om welvaart en welzijn in volle breedte. Daar blijft de bond zich voor haar doelgroep voor inzetten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant