Een huwelijk op Mariëndaal in Oosterbeek in de jaren 20. Bron: Gelders Archief 1541–1009, Public Domain Mark 1.0 licentie.  Foto: PR
Een huwelijk op Mariëndaal in Oosterbeek in de jaren 20. Bron: Gelders Archief 1541–1009, Public Domain Mark 1.0 licentie. Foto: PR

Wie doet er mee met de 'Wittebroodsweken' van Gelders Archief?

Algemeen

ACHTERHOEK - Het Gelders Archief zoekt vrijwilligers om vanuit huis oude Gelderse huwelijksakten online toegankelijk te maken. Iedereen die vanuit huis wil meewerken om gegevens van oude Gelderse huwelijksakten online te ontsluiten kan vanaf 2 december eenvoudig in het project 'Wittebroodsweken' aan de slag. Met de resultaten zijn vele duizenden liefhebbers van familiegeschiedenis in staat om gegevens over hun voorouders op internet terug te vinden.

Eerdere projecten
Sinds 1998 hebben vele enthousiaste vrijwilligers al geholpen bij het indexeren van akten uit de burgerlijke stand. Inmiddels telt onze personendatabase al vele miljoenen namen. De afgelopen vier jaren hebben honderden vrijwilligers in twee projecten meegewerkt om in een rap tempo Gelderse geboorte- en overlijdensakten digitaal toegankelijk te maken. Beide projecten waren een groot succes. Nu doen we weer een beroep op enthousiaste vrijwilligers. Ditmaal gaan we aan de slag met huwelijksakten van Gelderland van 1923 tot en met 1942.

Enthousiaste vrijwilligers
"Het enthousiasme onder vrijwilligers is altijd groot", zegt projectbegeleider Franka Salomons. "Vaak zijn de vrijwilligers sterk geïnteresseerd in familiegeschiedenissen en willen ze door mee te doen anderen helpen bij hun genealogisch onderzoek." Tijdens vorige projecten kwamen er indrukwekkende en wonderbaarlijke akten boven water. "Een voorbeeld daarvan", geeft Franka Salomons aan, "was het ontdekken van de overlijdensakte van Christina Karnebeek-Backs uit de Achterhoek, die toen zij stierf de oudste persoon ter wereld was."

Hoe werkt het?
De vrijwilligers voeren via www.velehanden.nl (klik op 'Wittebroodsweken') gegevens in van huwelijksakten uit Gelderland uit de periode 1923-1942. Op de scans van de originele huwelijksakten staan de namen, leeftijden en beroepen vermeld van het bruidspaar én hun ouders. Deze gegevens vullen de vrijwilligers in op een digitaal formulier en slaan deze vervolgens op. Andere vrijwilligers controleren deze gegevens. Met behulp van de ingevulde formulieren zijn voorouders straks snel en gemakkelijk terug te vinden op het internet via www.geldersarchief.nl.

VeleHanden
VeleHanden is een crowdsourcingwebsite waar archieven en musea hun gedigitaliseerde collecties voor ontsluiting aanbieden aan het grote publiek. Doel is om op deze manier collecties voor het publiek doorzoekbaar te maken, zodat snel zoekresultaten worden gevonden. Het indexeren of beschrijven van een collectie is tijdrovend. VeleHanden doet een beroep op vrijwilligers die het leuk vinden om met historische collecties aan de slag te gaan. Vele handen maken immers licht werk.

Meedoen
Belangstellenden die mee willen doen kunnen zich eenvoudig aanmelden via www.geldersarchief.nl/wittebroodsweken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant