De geschiedenis van Kasteel Ruurlo

Het dorp Ruurlo vormt samen met Borculo, Eibergen en Neede de gemeente Berkelland, in de Achterhoek. Ruurlo zelf is een dorp met bijna 7.800 inwoners en heeft een landelijk bekende bezienswaardigheid, namelijk Kasteel Ruurlo. Tegenwoordig is Kasteel Ruurlo onderdeel van Museum MORE, maar een oud kasteel heeft natuurlijk ook een rijke historie.

Ruim 700 jaar oud
Kasteel Ruurlo komt al in de geschiedenisboeken voor rond het jaar 1326. Het zag er toen nog anders uit dan tegenwoordig, maar het is bekend dat het kasteel voornamelijk uit baksteen is opgetrokken. Een van de oudste Nederlandse adellijke geslachten, de familie van Heeckeren, betrekt rond 1400 het kasteel. De familie van Heeckeren zou een grote stempel drukken op de geschiedenis van Kasteel Ruurlo, want het kasteel bleef maar liefst vijf eeuwen in eigendom van de familie. De familie van Heeckeren is ook verantwoordelijk geweest voor de gedaantewisselingen die het kasteel onderging. Er is in de loop der eeuwen namelijk telkens wat bijgebouwd en gerenoveerd. Dit heeft uiteindelijk tot het huidige aanzicht van het kasteel geleid. Het kasteel ligt overigens in het water. Hierdoor is het enkel te bereiken via een brug. De laatste telg uit het geslacht van Heeckeren overleed in 1975, waarna het kasteel vanaf de jaren 80 dienst deed als gemeentehuis van Ruurlo. Deze bestemming hield op toen Ruurlo in 2005 opging in de gemeente Berkelland.

Verbouwingen door de jaren heen
Door de eeuwen heen is het kasteel diverse malen verbouwd en zijn er gebouwen aangebouwd. Het huidige uiterlijk van het kasteel dateert voornamelijk uit de 16de en 17de eeuw. Het zijn vooral de kelders die nog bewaard zijn van het originele kasteel uit de 14de eeuw. In de 17de eeuw werd er aan de achterzijde nog een toren bijgebouwd. Ook in de 18de en 19de eeuw zijn er nog enkele verbouwingen geweest. Het interieur is nog origineel uit de 16de tot 19de eeuw en is voornamelijk afkomstig uit Huis Voorst, dat bij de plaats Lochem ligt. Onderdeel van het kasteel is het grootste heggendoolhof ter wereld, dat op het landgoed van Kasteel Ruurlo ligt. Ook dit doolhof is te bezoeken, maar is geen onderdeel van Museum MORE.

Bezoek aan Kasteel Ruurlo
Ruurlo en omgeving zijn zeker het bezoeken waard. Het is een rustige omgeving, er zijn hotels en B&B's om te overnachten en uiteraard kan ook Kasteel Ruurlo als onderdeel van Museum MORE worden bezocht. Parkeren bij Kasteel Ruurlo is gratis en ook de gehele Achterhoek kan gemakkelijk met de auto worden bereikt. Een reisverzekering in Nederland is in principe niet nodig. Veel dekkingen in een reisverzekering worden door andere Nederlandse verzekeringen gedekt, zoals een zorgverzekering en autoverzekering. Het kan overigens nooit kwaad om een goedkope autoverzekering of zorgverzekering te zoeken via internet. Vaak is er wel een goedkope autoverzekering en zorgverzekering te vinden met een goede dekking. Dit maakt élk uitje en élke vakantie nog net even iets meer ontspannen. Ook als je in Nederland blijft.

Dit artikel wordt u aangeboden door Hoyhoy. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden