Dirigent Emile Engel (rechts) en het orkest La Sopresa tijdens de uitvoering van Bachs Hohe Messe. Op de voorgrond solist Kaspar Krönen. Foto: Guido Bogert Fotografie
Dirigent Emile Engel (rechts) en het orkest La Sopresa tijdens de uitvoering van Bachs Hohe Messe. Op de voorgrond solist Kaspar Krönen. Foto: Guido Bogert Fotografie (Guido Bogert Fotografie)

Werenfriduskerk in Zieuwent opnieuw decor voor muzikale belevenis van formaat

'De Messiah raakt je, of je nu gelovig bent of niet'

ZIEUWENT – Op zaterdag 21 december brengt stichting Paaspop Klassiek na een succesvolle uitvoering in 2018 opnieuw de Messiah naar de Werenfriduskerk in Zieuwent. Händels meesterwerk uit 1741, uitgevoerd in 'de kathedraal van de Achterhoek', belooft een muzikale beleving te worden die bezoekers met meer diepgang de kerstperiode in laat gaan. Dirigent Emile Engel werkt daarbij dit jaar met een nieuw orkest, La Sopresa.

Door Annekée Cuppers

Emile vertelt: "La Sopresa is ontstaan uit een aantal leden van barok-orkest Concerto Barocco dat een andere richting wilde volgen dan de nieuwe lijn die de artistiek leider van Concerto Barocco voorstond. Aangevuld met jonge gedreven musici die hun sporen in de wereld van de klassieke muziek ruimschoots verdiend hebben, is er een groep muzikanten ontstaan die onderling in een perfecte harmonie met elkaar samenspelen. Ook de organisatie rondom het orkest is goed geregeld en dat geeft veel rust. Een orkest is wat dat betreft wel te vergelijken met een voetbalelftal. Als alles klopt, is de uitkomst meer dan de som der delen. De muziek van La Sopresa klinkt verfijnder en is kwalitatief van een nog hoger niveau dan vorig jaar."

'Een muzikale belevenis van formaat'
De Messiah is het tweede project voor La Sopresa. Begin deze maand voerde Emile met dit orkest Bachs meesterwerk 'Hohe Messe' uit in de Grote Kerk van Enschede. Emile: "Deze vuurdoop heeft La Sopresa met glans doorstaan, het was werkelijk een geweldig concert. Ik kijk dan ook vol vertrouwen uit naar de uitvoering van de Messiah in de Werenfridus op 21 december. In combinatie met de warme ontvangst, de speciale belichting en werkelijk magnifieke akoestiek van de Werenfriduskerk, zal de uitvoering van de Messiah dit jaar opnieuw een muzikale belevenis van formaat worden." Naast het orkest La Sopresa wordt de muzikale invulling verder verzorgd door de koren Ex Arte en Concentus-Cantzione en de internationale top-solisten Kaspar Kröner, Jean-Léon Klostermann, Hilde Coppé en Michael Adair.

Händels meesterwerk
De flamboyante componist Händel (1685-1757) was de 'Andrew Loyd Webber' van zijn tijd. Hij schreef en produceerde vele opera's in zijn eigen theater en was hiermee erg succesvol. Rond 1740 was het publiek zijn opera's met de zich als diva gedragende castraten volledig beu en dreigde Händel in de vergetelheid te raken. Zijn vriend en libretto-schrijver Charles Jennens kon dit niet aanzien en gaf hem het tekst van de Messiah. Hierop raakte Händel zo geïnspireerd dat hij in drie weken tijd de muziek componeerde van wat uiteindelijk zijn zijn meest bekende meesterwerk zou worden.

Een verhaal over het menselijk leven en de grote emoties
In tegenstelling tot wat men zou verwachten is de Messiah geen religieus stuk. Emile: "De Messiah is meer een concertstuk dat het verhaal vertelt over de komst, het leven en sterven van Jezus Christus en wat dat betekent in het leven van gelovigen. Maar dieper nog gaat het eigenlijk over de ups en downs die wij mensen in ons leven tegenkomen, gaat het over de grote emoties. De Messiah doet iets met mensen, het raakt je of je nu gelovig bent of niet. De muziek is van een ongekende schoonheid, het verhaal roept herkenbare gevoelens op en de boodschap is er een van hoop en verlichting. Voor wie met meer diepgang en bezinning de kerstdagen wil beleven, is de Messiah in de Werenfriduskerk dan ook beslist een aanrader."

Kaartverkoop
De Messiah wordt uitgevoerd op zaterdag 21 december om 19.30 uur in de Werenfriduskerk te Zieuwent. Kaartverkoop verloopt via www.paaspopklassiek.nl/tickets. Via dit webadres wordt u doorverwezen naar de reserveringssite. Er is keuze uit verschillende rangen en u kunt op de plattegrond direct een zitplaats kiezen. Prijzen variëren van 17 tot 50 euro. De kerk is gedurende het concert verwarmd en de zitplaatsen zijn voorzien van kussens.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden