Verantwoordelijk voor de eerste editie van de DorpKwis Ruurlo zijn Ton Tolkamp, Erna Boekelder, Leendert Koertse, Helma Roekevisch, Jan Tragter en Rens Roekevisch. Foto: Jan Hendriksen.
Verantwoordelijk voor de eerste editie van de DorpKwis Ruurlo zijn Ton Tolkamp, Erna Boekelder, Leendert Koertse, Helma Roekevisch, Jan Tragter en Rens Roekevisch. Foto: Jan Hendriksen. (Foto: )

Snelle stormloop op 'DorpsKwis Ruurlo'

Nu al vijftien teams voor gezellig spel Oranjevereniging

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Uitdagend, verrassend, maar vooral gezellig. Dat moet de eerste Ruurlose DorpsKwis worden die op vrijdagavond 3 april volgend jaar het levenslicht ziet. Georganiseerd door Oranjevereniging Ruurlo in het kader van haar 75-jarig jubileum. Nu al hebben zich er vijftien teams voor aangemeld.

De 'DorpsKwis' is een fenomeen dat over is komen waaien uit het zuiden van ons land en daar al tot ongekende taferelen heeft geleid. Inmiddels is de kwis ook tot Oost-Nederland is doorgedrongen. In de regio gingen onder meer Barchem, Laren, Zelhem, Gelselaar en Harfsen Ruurlo al voor. De 'DorpsKwiscommissie' onder auspiciën van Oranjevereniging Ruurlo stelt in de komende maanden een kwisboek samen met een honderdtal vragen en opdrachten die verdeeld worden in verschillende categorieën. Je kunt het namelijk zo gek niet bedenken: thema's als sport, wetenschap, cultuur, beroemdheden en muziek komen aan de orde. Maar vanzelfsprekend maken Ruurlose onderwerpen zoals gebouwen, plekken en wetenswaardigheden ook ruimschoots deel uit van de vragen en opdrachten.
Er mag tijdens de kwis gebruik worden gemaakt van alle vormen van ondersteuning: (social) media, naslagwerken, computer tot aan opa en oma aan toe.
Voorzitter Ton Tolkamp van de DorpsKwiscommissie Ruurlo: "In het zuiden van ons land wordt al jaren achtereen tijdens de Dorpskwissen een flinke strijd geleverd tussen families, vriendengroepen, verenigingen en buurtschappen. Het fanatisme domineert, maar tegelijkertijd ontstaat er een sterke verbroedering. En om dat laatste is het ons begonnen als Oranjevereniging Ruurlo die de kwis organiseert in het kader van het 75-jarig bestaan van de vereniging."

Bedoeling
De Dorpskwis Ruurlo is bedoeld voor alle inwoners van Ruurlo. Leeftijd speelt geen rol. Er wordt ingeschreven per team. De samenstelling van het team mag zelf bepaald worden. Dit kan met vrienden, familie, collega's, sportverenigingen, buurtverenigingen en/of clubs. Elk team bestaat uit ongeveer (minimaal) vijftien personen, van wie er één teamcaptain wordt. Ook kiest elk team een locatie van waaruit gespeeld gaat worden. Ook hierin zijn de teams weer vrij. Dit kan bij iemand thuis zijn, in een café, bij een vereniging of clubhuis. Het maakt niet uit waar, als het maar in Ruurlo is. Het liefst in de bebouwde kom omdat verschillende 'doe-opdrachten' zich in het centrum van Ruurlo zullen afspelen. De kwis bestaat namelijk niet alleen kennisvragen. En naast die 'doe-opdrachten' wordt ook nog gezinspeeld op een geheime opdracht. Het is dus zaak te zorgen voor een gevarieerd team qua kennis en leeftijd, een gezellige 'werkplek' met goede wifi en andere technische middelen en hulplijnen, maar ook voor vervoer. De teams worden op de quizavond bezocht door de organisatie.

Belangrijk
Het is belangrijk dat het team goed samenwerkt en de taken verdeeld worden. Tijdens de kwis mag gebruik worden gemaakt van alle vormen van media en naslagwerken. Het wordt een strijd tegen de klok. Op een afgesproken tijd diezelfde avond moeten de teamcaptains namelijk het totale pakket weer inleveren. Het wordt een avondvullend programma vol spanning en gezelligheid waarbij de teams vooral gezond verstand en flink wat improvisatievermogen nodig hebben. Alle communicatie met een team gaat hoofdzakelijk per e-mail of whatsapp en uitsluitend met de teamcaptain.

Opgave
Opgave voor deelname kan alleen met het inschrijfformulier op de website van Oranjevereniging Ruurlo. Bij aanmelding moet het team een (ludieke) teamnaam hebben. Men kan zich inschrijven tot 1 februari 2020. De kosten voor deelname bedragen 25 euro per team, ongeacht het aantal teamleden. De inschrijving is pas definitief als de organisatie het inschrijfgeld heeft ontvangen. Maar: 'Do'j niet meer met, dan bi'j het geld kwiet'. Er worden drie geldprijzen beschikbaar gesteld voor de drie beste teams teams (500 euro, 300 euro en 200 euro). De helft van dit prijzengeld moeten zij aan een maatschappelijk doel naar eigen keuze schenken,

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking van de Dorpkwis Ruurlo 2020 vindt plaats tijdens de Koningsbal/nacht van Oranjevereniging Ruurlo op zondagavond 26 april. Verantwoordelijk voor de eerste editie van de DorpKwis Ruurlo zijn Ton Tolkamp, Erna Boekelder, Leendert Koertse, Helma Roekevisch, Jan Tragter en Rens Roekevisch. Een promotiefilmpje is te vinden op de website.

www.oranjeverenigingruurlo.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden