Het niveau van de ingezonden konijnen, maar ook van hoenders, dwerghoenders, fazanten, kwartels, watervogels en sierduiven was zeer hoog. Foto: Jan Hendriksen.
Het niveau van de ingezonden konijnen, maar ook van hoenders, dwerghoenders, fazanten, kwartels, watervogels en sierduiven was zeer hoog. Foto: Jan Hendriksen. (Foto: )

Twee keer uitmuntend bij Berkelland kleindierenshow

RUURLO - Het was geen eenvoudige klus voor de twee keurmeesters die afgelopen weekeinde de ingezonden konijnen moesten beoordelen voor de Open Berkellandshow van de Ruurlose Pluimvee- en Konijnen Vereniging Nieuw Leven. Bij Belevingspark Cactus Oase in Ruurlo keken zij eerst naar type en bouw, vervolgens naar de kop en de lengte van de oren. Tot slot werd ook de kleur meegenomen in het juryrapport. Het niveau bleek hoog te liggen, net als overigens bij de hoenders, dwerghoenders, fazanten, kwartels, watervogels en sierduiven. Er werd zelfs tweemaal het predikaat uitmuntend toegekend.

Door Jan Hendriksen

Op de kleindierenshow werden zaterdagmorgen in totaal 172 dieren van dertig fokkers gekeurd door vier onafhankelijke keurmeesters. "Het zijn allemaal dieren van liefhebbers, gefokt naar het ideale beeld dat ze willen creëren", vertelt voorzitter Gerrit Laarman van RPKV Nieuw Leven zondag rond het middaguur als enkele leden en liefhebbers de dieren in de tentoonstellingskooien bewonderen.
RPKV Nieuw Leven is voor het tiende achtereenvolgende jaar te gast bij Anny en Bert van de Meer van Belevingspark Cactus Oase. "Een prachtige locatie voor een show als deze", zegt Laarman die zelf een aantal dwerghoenders voor de show inzond. Naast leden van Nieuw Leven brachten ook regionale fokkers uit onder meer Vorden, Borculo, Neede, Varsseveld, Barchem, Zelhem, Lochem, Haarlo, Zieuwent, Gelselaar, Geesteren en Zutphen dieren in voor deze open show.
De vijf landelijke keurmeesters Wim Lindeboom en Arjan Verrijdt (konijnen), Arie Verboom en L. Frenken (hoenders) en G. Kelderman (sierduiven) waren zeer te spreken over het niveau van de ingebrachte dieren. Gerrit Laarman: "Die werd als bovengemiddeld hoog omschreven. Het percentage dieren met het predicaat fraai was namelijk hoog. Hoeveel? Dat zal richting de dertig procent gaan. Er werden zelf twee predicaten uitmuntend vergeven. En dat is uitzonderlijk voor een relatief kleine show als deze."

Hoofd-ereprijzen
Tot winnaars van de hoofd-ereprijzen werden uitgeroepen: fraaiste hoen: Sander Haitink uit Barchem met een leghorn Nederlands type (Isabelpatrijs hen jong); fraaiste dwerghoen: Wilco Popkes uit Borculo met een Antwerpse braadkriel (zwart hen jong); fraaiste konijn: Lars Dimmendaal uit Heelweg met een rex (Castor vrouw jong); fraaiste sierduif: Sylvia van de Ven uit Zelhem met een Arabische trommelduif (wit duivin jong); fraaiste kwartel: F. Bettink uit Lochem met een Japanse kwartel (zilver wildkleur vrouw jong); fraaiste overige siergevogelte: Job Teselink uit Haarlo met een tenebrosus bosfazant (wildkleur vrouw jong); fraaiste gedomesticeerde watervogel: Sander Haitink uit Barchem met een indische loopeend (reebont man jong); fraaiste konijn jeugd: Lars Dimmendaal uit Heelweg met een rex (Castor vrouw jong).

.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden