Ruurloër Bas Notten start eigen rijschool
Ruurloër Bas Notten start eigen rijschool (Foto: PR)

Ruurloër Bas Notten start eigen rijschool

Na 25 jaar als vertegenwoordiger op de weg gooit Bas Notten (43) uit Ruurlo het roer volledig om. Hij begint met Rijschool Notten.

Door Luuk Stam

RUURLO – Stiekem droomde hij er al jaren van. Af en toe reed hij eens een ritje mee met een kameraad, die een eigen rijschool had. "Die leerlingen trainen, die automatismen erin slijpen en ze naar een hoger niveau brengen, dat heeft me altijd aangesproken", vertelt Ruurloër Bas Notten (43). "Ik dacht; als ik een keer iets anders wil, dan is dit het."

Begin dit jaar hakte Notten de knoop door. Het roer ging om. Na meer dan 25 jaar als vertegenwoordiger door de Benelux te hebben gereden, besloot hij zijn baan op te zeggen en zich volledig op een nieuw avontuur te storten. Inmiddels heeft hij alle benodigde trainingen en examens afgerond en is er groen licht voor de start van rijschool Notten.

Op het eerste oog iets compleet anders, maar de Ruurlose veertiger ziet overeenkomsten tussen wat hij deed en wat hij nu gaat doen. "Het is een beetje een combinatie van…", stelt hij. "Uiteraard omdat je bij beiden veel op de weg zit. Daarnaast gaf ik ook in mijn vorige werk al veel trainingen. Kennis overdragen, dat vind ik mooi. En als rijschoolhouder ben je eigen baas dus daar komt ook een stukje commercie bij kijken."

Met zijn nieuwe rijschool richt Notten zich op Ruurlo, Vorden, Borculo, Lochem, Zelhem en Hengelo. Voor het praktijkexamen moeten leerlingen naar Doetinchem of Arnhem. De theorie-examens vinden plaats in Arnhem of Deventer. Notten wil met zijn rijschool ook theorielessen gaan geven, in kleine groepen. Deze lessen zullen in eerste instantie in zijn eigen woonkamer in Ruurlo plaatsvinden.

De keuze om dit soort theorieavonden aan te bieden, is een bewuste. "Veel saaier dan het boek dat ze moeten leren, bestaat er niet", zegt Notten. "Zeker vanuit het oogpunt van pubers. Hoofdstuk 1 gaat dan nog, bij hoofdstuk 2 wordt het al lastiger en bij hoofdstuk 3 gaat het ding in de hoek, als ze het boek überhaupt aanschaffen. Als ze vier of vijf avonden van twee uurtjes bij mij komen, dan kunnen ze het op een veel prettigere manier leren."

Voor de praktijklessen zal Notten voor iedere leerling een persoonlijk leerplan maken met behulp van een uitgebreide instructiekaart, waarop iedere les de vorderingen worden bijgehouden. Er zijn drie modules: voertuigbediening, verkeerssituaties en verkeersinzicht. "Heb je de ene module nog niet klaar, kun je niet door naar de volgende", verklaart Notten. "Kun je alles zelfstandig en goed uitvoeren, dan ben je rijp voor het examen."

De eerste ervaringen in het rijles geven deed Notten al op tijdens zijn praktijklessen en examens. "Toen dacht ik al direct; dit is zo mooi om te doen", vertelt hij. "Dan rijd je op een binnenweg, komt er een trekker aan en roept zo'n leerling: en nu!? Dan zeg ik: nou, je mag eroverheen, maar het lijkt me beter als we even aan de kant gaan. Ze kunnen veel meer dan dat ze zelf denken. Echt."

De eerste les in zijn nieuwe lesauto gaf hij aan een kennis, die al 25 jaar niet meer op de snelweg had gereden en al even zo lang niet meer had geschakeld. Met Notten naast haar durfde ze het wel aan. "Ze kwam hier en een uur later zaten we in Holten aan de koffie. Waren we op de snelweg geweest. Ze was helemaal blij. Dat soort dingen vind ik geweldig."

Wiersseweg 7, 7261 AA Ruurlo
Tel: 06 – 125 309 58
www.rijschoolnotten.nl
info@rijschoolnotten.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden