Björn Kok in de droogkamer met de gewonnen beker. Foto: Rob Weeber
Björn Kok in de droogkamer met de gewonnen beker. Foto: Rob Weeber (Foto: )

Borculoër Björn Kok Nederlands kampioen worstmaker

BORCULO / DIEPENHEIM - Hij is nog maar 22 jaar en wil nog verder studeren, maar niettemin is slager Björn Kok Nederlands jongeren Kampioen worstmaker, in de leeftijdscategorie tot 26 jaar. Björn werkt in de worstmakerij bij Slagerij Kastelein in Diepenheim. Samen met eigenaar Rein Hofman besloot hij om mee te doen aan het Nederlands kampioenschap. Afgelopen zaterdag stond de uitslag al online en maandag kwam het telefoontje. Ze mochten zich melden in De Beursfabriek in Nieuwegein en keerden met de bekers huiswaarts.

De jaarlijkse wedstrijden bestaan uit diverse categorieën. Björn deed mee in de categorieën Vleeswaren en Traiteur. Rein schreef zich in voor de categorie Droge worst, waar hij met zijn salami met walnoot goud met ster won en Nederlands Kampioen bij de senioren werd. Björn kreeg in de categorie Vleeswaren drie keer goud met ster voor zijn fijne rookworst, bakleverworst en naegelhout en een keer goud voor zijn spiekers. In de categorie Traiteur kreeg hij goud met ster voor zijn vleessalade.

"Het is een mooie wedstrijd en ik ben van plan om ieder jaar mee te doen. Eigenlijk behoeft het nauwelijks voorbereiding, het zijn bestaande recepten die we al jaren gebruiken. De kunst is om je kwaliteit door de jaren heen zo hoog en constant mogelijk te houden. Dat streven naar perfectie kenmerkt Slagerij Kastelein. Vorig jaar bijvoorbeeld wonnen we goud met ster voor onze fijne Gelderse rookworst. Goud met ster verwijst naar het maximaal aantal haalbare punten dat je kunt halen, namelijk 100. Je product wordt beoordeeld op vier categorieën, Uitwendig aanzien en uitwendige kleur, Aanzien snijvlak en inwendige kleur, Geur en smaak en Samenstelling en consistentie. Binnen elke categorie wordt beoordeeld op zo'n veertien punten, bijvoorbeeld op de hoeveelheid kruiden en/of zout, op versheid, op de kwaliteit van de darm, op de geur, op snijvastheid et cetera. Ik hou van het vak worstmaker, maar ben zeker ook zo trots op mijn vleessalade, ook wel 'Kastelein salade' genoemd."

Björn heeft de slagersvakopleiding (SVO) in basis afgerond, maar wil weer terug naar school. In ieder geval wil hij het diploma 'ondernemer-vers en meester worstmaker volgen. Dat laatste is het hoogst haalbare in de worstmakerij. Producten van de meester worstmaker worden vooral beoordeeld op samenstelling en consistentie. Op de vraag of hij ook een eigen zaak wil, aarzelt hij nog, maar zijn blik drukt zeker geen 'nee' uit. Het ligt allemaal nog wat verder weg. Meester worstmaker komt eerst, daar gaat hij vol voor.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden