Duo Van den Berk en Willers. Foto: Sarah Wijzenbeek
Duo Van den Berk en Willers. Foto: Sarah Wijzenbeek (Foto: hp)

Van den Berk en Willers, twee virtuozen bij KunstKring Ruurlo

RUURLO - Ian van den Berk en Martijn Willers geven op zondagmiddag 24 november om 15.00 uur een concert met hoogtepunten uit het repertoire voor viool en piano. Voor dit concert stelde Ian van den Berk een programma samen met daarin één van zijn persoonlijke favorieten: de eerste sonate van Johannes Brahms. Sonates van Mozart en Franck staan ook op het programma. Het concert vindt plaats in de Theaterzaal van het Kulturhus, Nieuweweg 5.

Violist Ian van den Berk, die als master afstudeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, is als orkest- en kamermusicus al jaren actief op nationale en internationale concertpodia. Hij is nu werkzaam bij het Radio Filharmonisch Orkest. Het instrument dat Ian van den Berk momenteel bespeelt, is een Italiaanse viool uit de school van Storioni, gebouwd omstreeks 1790. De viool heeft hij in bruikleen en is afkomstig uit de collectie van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.
"Ik heb ervoor gekozen om een programma samen te stellen met de eerste sonate van Brahms. Deze eerste sonate is mij heel erg dierbaar, omdat de muziek mij imponeert zonder imponerend te willen zijn. Of misschien dat het imponeert, juist omdat het helemaal niet wil imponeren. Dat neemt niet weg dat deze muziek indrukwekkend en onstuimig kan zijn. Maar op de momenten dat zich dat voordoet, is het nooit het uitgangspunt, maar eerder een natuurlijk gevolg van het voorafgaande. En dan op het hoogtepunt blijft het altijd puur en nobel van karakter, waardoor het geen geweld of agressie kent. Dat is wat het heel mooi maakt. Daarnaast, en dit is belangrijk voor me, spreekt er heel veel liefde uit deze muziek. Die liefde moet men niet verwarren met een liefde van romantische aard. Het is eerder liefde van algemene aard."
Pianist Martijn Willers is al vele jaren actief in de Nederlandse muziekwereld. Luisteraars worden altijd getroffen door zijn grote betrokkenheid bij de muziek, passievolle samenspel en gloedvolle interpretaties. Zijn passie voor samen musiceren ontstond tijdens zijn studietijd aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij geïnspireerd werd door zijn fantastische docenten en medestudenten. Hier ligt de basis van zijn liefde voor de kamermuziek, die een zeer belangrijk deel van zijn muzikale leven is. Voor studiedoeleinden heeft Martijn een gereviseerde Steinway & Sons vleugel uit 1919 in bruikleen, hem ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Martijn Willers is regelmatig te beluisteren op Radio 4 en de Concertzender.

Kaarten zijn verkrijgbaar voor 17,50 euro via www.kunstkringruurlo.nl en in Ruurlo bij Everwennink en bij Groot Jebbink bloemen. Aan de kassa kosten de kaarten
20 euro (geen pin).

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden