Jan en Gerritjen Wezinkhof. Foto: PR
Jan en Gerritjen Wezinkhof. Foto: PR

Jan en Gerritjen Wezinkhof 65 jaar getrouwd

Algemeen

Briljanten echtpaar staat nog midden in het leven

Door Jan Hendriksen

RUURLO - "Mooi was die tijd toen wij verliefd en samen waren, nog jong en onervaren." Met deze songtekst van Corry Konings werden Jan en Gerritjen Wezinkhof in zaal De Keizerskroon door hun acht kleinkinderen met 'aanhang' toegezongen tijdens hun 65-jarig huwelijksfeest. Maar zo jong en onervaren zijn beiden na al die jaren niet meer. Samen met familie, vrienden, buren en leden van de Barchemse kegelclub Nooitgedacht vierden Jan en Gerritjen maandag 21 oktober hun 65-jarig huwelijksfeest. Maar eerst kwam maandagmorgen wethouder en locoburgemeester Maikel van der Neut namens de gemeente Berkelland het briljanten echtpaar feliciteren. Ook ontvingen Jan en Gerritjen schriftelijke felicitaties van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima en van de Commissaris van de Koning van Gelderland.

Jan Wezinkhof (90) en Gerritjen Wezinkhof – Groote Haar (89) staan nog midden in het leven. Ze wonen nog zelfstandig op boerderij De Strikker. Jan rijdt nog auto en samen ondernemen ze nog talloze activiteiten. Jan boert zelfs nog een klein beetje. Weliswaar werd afgelopen voorjaar afscheid genomen van het vleesvee. Maar na hun briljanten huwelijksfeest maaide Jan dinsdag met de cyclomaaier nog een grasperceel rondom de boerderij waar ze sinds 1994 wonen. Jarenlang boerden Jan en Gerritjen vol overgave tot aan de pensionering van Jan op boerderij 'Bannink' die iets verderop lag aan de Vorsterkampweg in buurtschap De Bruil. Daar werd Gerritjen geboren. De wieg van Jan stond op boerderij Morgenzon aan de Borculoseweg in Ruurlo.

Acht jaar verkering

Jan trouwde in 1954 bij Gerritjen in zoals dat toen werd genoemd. "We waren een van de eerste paren die in 1954 in het nieuwe gemeentehuis van Ruurlo aan het Kerkplein in het 'echt' werden verboden", zo herinnert Jan zich nog. "Vanuit het gemeentehuis gingen we direct door naar de Dorpskerk waar ons huwelijk door dominee Onis uit Barchem werd ingezegend", zo vervolgt Gerritjen. Het huwelijksfeest vond bij toenmalig café Toevank plaats. Voordat Jan bij Gerritjen 'introuwde' was hij als boerenknecht werkzaam op onder meer de boerderijen Lindenschot (Wezinkhof), Haarderboer (Wensink) en Peggenhof (Reurink). Gerritjen werkte als 'dienstmeid' voor haar huwelijk bij de familie Stegeman aan de Vosheuvelweg. In de begin verzorgde Jan elf jaar lang een melkrit met paard en wagen naar de Ruurlose zuivelfabriek De Volharding. "In het laatste jaar van de rit heb ik het paard verruild voor een tractor. Drie jaar daarvoor in 1963 hebben we een melkmachine aangeschaft", zo vertelt Jan.

Verkering
Jan en Gerritjen hadden maar liefst acht jaar verkering met elkaar voordat ze trouwden. Gerritjen: "Hoe anders is dat tegenwoordig wanneer men al na een korte tijd samen gaat wonen." Het tweetal ontmoette elkaar in 1946 voor het eerst tijdens een dansavond bij 'Van Tuil' (De Keizerskroon). En dat werd tijdens het huwelijksfeest ook niet ongemerkt gelaten. Want uit volle borst werd door de gasten ook het lied 'Waar heb ik je voor het eerst ontmoet. Daar Bij De Keizerskroon' gezongen."

Kegelen
Echte hobby's hebben Jan en Gerritjen nooit gehad. Maar sinds hun pensionering ging het paar jaarlijks met de caravan er op uit. Een keer in de veertien dagen zijn beiden nog steeds op de kegelbanen in dorpshuis 't Onderschoer in Barchem te vinden. Het paar is lid van Kegelclub Nooitgedacht. "We zijn trouw van de partij zolang het nog kan", zo besluit Gerritjen het gesprek. Een bezoek aan een van de kleinkinderen die jarig is staat namelijk nog op de agenda. Want die worden evenals die van de kinderen en van de achterkleinkinderen trouw ook allemaal bezocht. Jan en Gerritjen hebben drie kinderen, acht kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant