Het ONK in concert. Foto: Linda Overbeek-Bussing
Het ONK in concert. Foto: Linda Overbeek-Bussing

Ein Deutsches Requiem door Oost-Nederlands Kamerkoor

REGIO - Op zondag 3 november voert het Oost-Nederlands Kamerkoor Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms uit in de Catharinakerk te Doetinchem. De aanvang is om 15.00 uur. Dit concert wordt herhaald op zaterdag 9 november om 20.00 uur in de Dorpskerk in Ruurlo en op zondag 10 november om 17.00 uur in de St. Georgkirche Bocholt (D). Uitvoerenden zijn, naast het Oost-Nederlands Kamerkoor, Martje van Damme, piano en de solisten Petra Frölich, sopraan, en Tiemo Wang, bariton. Het geheel staat onder leiding van Rob Vermeulen.

Oorspronkelijk is Ein Deutsches Requiem een werk voor koor, orkest en solisten. Op verzoek van zijn uitgever maakte Brahms een versie waarin het orkest vervangen is door de piano. Hierdoor ontstond een meer intieme compositie waarin tekst en het koor een prominentere rol hebben, de vocale lijnen helderder en de harmonieën herkenbaarder zijn.

De tekst van Ein Deutsches Requiem bestaat uit bijbelpassages die in de Lutherse traditie gebruikt worden om mensen te laten stilstaan bij hun sterfelijkheid en om nabestaanden, die een geliefde betreuren te troosten. Anders dan in de traditionele Latijnse dodenmis begeleidt deze tekst niet de doden, maar de levenden.

Naast Ein Deutsches Requiem worden twee werken van Heinrich Schütz ten gehore gebracht: 'Selig sind die Toten die in dem Herren sterben' en 'Die mit tränen säen'.

Kaarten voor Doetinchem en Ruurlo zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via www.oostnederlandskamerkoor.nl en kosten 26 euro per stuk. In de kerk kosten de kaarten 28 euro. Bij het concert in Bocholt is het 'Spende am Ende'.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden