Voor noodgevallen een extra pmd-container

BERKELLAND - Sinds begin dit jaar beschikt elk huishouden in Berkelland over drie kleuren containers om het afval te scheiden. De gemeentelijke inzet is dat inwoners niet meer dan honderd kilo restafval per jaar aan de straat zetten en dat kostbare grondstoffen in de oranje container beschikbaar komen voor hergebruik. De grijze en de oranje container worden één keer in de vier weken geleegd. Niet iedereen is blij met die frequentie.

Door Rob Stevens

Er zijn gezinnen die niet genoeg hebben aan het eens in de vier weken legen van de pmd-container. Reden voor Marcellino Kropman van de VVD dinsdag in de raad met een motie te komen om deze gezinnen tegemoet te komen met een extra container. Kropman: "Omdat het om niet veel mensen gaat en anders het risico bestaat dat bruikbare grondstoffen toch bij het restafval terecht komen dat wordt verbrand. Dat is jammer. Het verminderen van het gebruik van verpakkingsmaterialen is een kwestie die Berkelland niet alleen kan oplossen, dat is een internationale zaak." D66 en OBL ondersteunen de motie. D66 was geen voorstander van de pmd-container maar ondersteunt de motie wel: "Als noodverband. Want D66 vindt dat inwoners niet nog meer de dupe van dit beleid mogen worden. We moeten inwoners die bezig zijn met afvalscheiding serieus nemen. Niet iedereen heeft plek voor nog een container. En dan is er nog de stank uit de containers zomers. D66 vindt dat de pmd-container één keer per veertien dagen geleegd moet worden."
De overige partijen wachten voor een aanpassing van het beleid liever februari volgend jaar af, als het afvalstoffenbeleid uitgebreid wordt geëvalueerd. Dan komen ook harde cijfers beschikbaar. De PvdA vindt het te vroeg voor conclusies en aanpassingen. Wormgoor: "Ik zie een groeiende bewustwording om me heen. Je moet nu niet te makkelijk de prikkel tot afvalscheiding weg nemen. In Lochem en Haaksbergen zijn extra brengpunten waar mensen met hun pmd-afval terecht kunnen."
Wethouder Bosman wijst er op dat er nu ook al ruimte is, in noodgevallen, voor een extra pmd-container. Bijvoorbeeld voor extra grote gezinnen. Bosman: "Als Inwoners kunnen aantonen dat ze echt niet met één container uit kunnen, dan gaat de gemeente met die mensen in gesprek. Dan gaan we kijken of die pmd-container extra kan." Een toezegging die voor de indieners van de motie voldoende is om deze in te trekken.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden