Werkgroepleden Albert Esselink (l) en Johan Saaltink (r) met notaris Jorrit Schotsman (midden) bij de oprichting van de Stichting BoekBarchem. Foto: PR.
Werkgroepleden Albert Esselink (l) en Johan Saaltink (r) met notaris Jorrit Schotsman (midden) bij de oprichting van de Stichting BoekBarchem. Foto: PR.

Historisch fotoboek Barchem verschijnt eind november

Algemeen

BARCHEM – Er is inmiddels ruim vijf jaar aan gewerkt. Maar als alles een beetje meezit verschijnt eind november het boek ''Barchem: Blik op de voormalige deelgemeente Laren-Zuid vanaf 1861'. Voor de uitgifte is recent Stichting BoekBarchem opgericht en wordt momenteel door de Werkgroep Boek Barchem met man en macht de laatste hand gelegd aan de samenstelling van het ongeveer vierhonderd pagina's omvattende boek.

Door Jan Hendriksen

"We hebben alsnog besloten om een hoofdstuk over verenigingen na een herhaalde oproep aan het boek toe te voegen omdat het verenigingsleven een belangrijk onderdeel vormt en heeft gevormd van het sociale leven in Barchem. Daardoor heeft de verschijning wel enige vertraging opgelopen", zo laat Albert Esselink namens de werkgroep weten. De werkgroep bestaat naast Esselink uit Johan Saaltink, Evert Kamperman, Anton Langenberg, Ab Harkink en Jan Leijenhorst. Om de uitgifte van het boek mogelijk te maken heeft de werkgroep Stichting BoekBarchem opgericht om voor donaties en giften in aanmerking te kunnen komen. Zo ondersteunt onder meer Fonds 1819 en Vereniging Contact Barchem het boek dat een prachtig naslagwerk vormt. Als basisjaar is 1861 gekozen.

Stichtingsjaar 1861 van Barchkerk als basis genomen

"Dat is namelijk het stichtingsjaar van de Barchkerk in Barchem. Er is acht jaar geleden onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de kerk, de bebouwingen rondom de kerk, de pastorie en de school die in 1862 aan de Ruurloseweg in gebruik genomen werd en die in de loop van de jaren de nieuwe dorpskern, het huidige Barchem is gaan vormen", zo verklaart Jan Leijenhorst. Het oude Barchem lag voorheen namelijk aan de Schoneveldsdijk in het buurtschap Barchem. De werkgroep koos ervoor om alle bewonersgeschiedenis van de 216 boerderijen van de voormalige marken Barchem, Zwiep en Bosheurne in 1861 te benoemen. Het kostte de nodige energie om van al die 216 boerderijen foto's te bemachtigen. "Dat viel inderdaad niet altijd mee. Want vroeger werden er weinig foto's gemaakt. Maar van vrijwel alle boerderijen hebben we toch na enig speurwerk foto's kunnen bemachtigen", zo verklaart Johan Saaltink. Ook heeft Ab Harkink zijn expertise via het Historisch Genootschap Lochem - Laren - Barchem ingezet. Naast de oude foto's wordt in het boek ook een foto van de huidige situatie van de boerderijen en huizen geplaatst en zijn ook de familielijnen van de bewoners uitgewerkt. Het is geen boek met anekdotes, maar een uniek historisch fotoboek met allerlei feiten.

Ontwikkeling
Verder wordt ook de ontwikkeling van de kern Barchem (56 huizen en bedrijven) vanaf 1861 tot ongeveer 1940 nauwgezet weergegeven. Verder is besloten om de voormalige marken Het Langen en Nettelhorst toe te voegen, om zodoende de voormalige deelgemeente Laren-Zuid te completeren. Want tot 1971 maakte Barchem deel uit van de gemeente Laren. Ook wordt er speciaal 'hoofdstuk' gewijd aan de agrarische ontwikkeling in Barchem. Want Barchem was een echt boerendorp.

Voorinschrijving
Het boek 'Barchem: Blik op de voormalige deelgemeente Laren-Zuid vanaf 1861' gaat in de voorverkoop 28 euro kosten. Volgende week wordt er huis aan huis geflyerd in de vijf de buurtschappen van het voormalige Laren-Zuid; Barchem, Bosheurne, Zwiep, Langen en Nettelhorst om het boek onder de aandacht te brengen. De voorinschrijving sluit op 15 november. Nadien kost het boek 35.00 euro. De uitgave is mede mogelijk gemaakt met onder meer medewerking van de Barchemers Arie Ribbers (redactie, tekstadviezen) en Henk Braakhekke (foto's en fotobewerking). Er is ook veel aandacht aan de lay-out van het boek besteed. Daarvoor heeft men Hans-Peter Helder benaderd die tot voor kort de opmaak verzorgde van het regionale magazine De Naober.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant