De foto van Jaap de Boer, genomineerd voor de prijs.
De foto van Jaap de Boer, genomineerd voor de prijs.

Appeldag Gelselaar mondt uit in poëziefestijn

Algemeen

GELSELAAR - De Appeldag op zaterdag 19 oktober in Gelselaar met zijn zeer afwisselende activiteiten mondt 's avonds uit in een landelijk poëziefestijn. Plaats van handeling: het omkranste kerkje in dit Achterhoekse dorp. Hier worden ook de prijzen uitgereikt van twee poëziewedstrijden (Nederlands en Nedersaksisch). 'Appel' is hierbij het thema. Voor beide categorieën zijn tien gedichten genomineerd.

De gratis toegankelijke poëzieavond (aanvang 19.30 uur) heeft als thema 'Onder de appelboom', ontleend aan een dichtregel van Rutger Kopland. Dichter, journalist en natuurkenner Sander Grootendorst geeft een lezing over de appel in de poëzie. Saxofonist Bennie Waanders verzorgt de muzikale omlijsting. Een kleine primeur is dat platschriever (en jurylid) Gerrit Klaassen zijn Twentse appelgedicht ten gehore brengt. Tot het schrijven werd hij aangezet vanwege deze Appeldag. Eind deze maand verschijnt dit appelgedicht in de 59e editie van het Jaarboek Twente.

Organisatie zeer tevreden
Boeije Jansen van de vermaarde Lochemse boekhandel Lovink reikt de prijzen uit van de twee poëziewedstrijden. De namen van de genomineerde gedichten zijn inmiddels gepubliceerd op het informatieblog www.appeldag.blogspot.nl. Aan de dichters hiervan is gevraagd hun inzending zelf voor te dragen deze avond. De organiserende Stichting Bie Winkels is op grond van ervaringen in het verleden en van anderen zeer tevreden over het aantal inzendingen voor de twee poëziewedstrijden en waar ze vandaan komen.

De categorie Nederlandstalige poëzie trok 27 deelnemers, die samen 40 gedichten inzonden. Niet alleen uit de Achterhoek en Twente, maar uit het hele land en zelfs uit België. Zeer ingenomen is de organisatie ook met de regionale spreiding bij de streektaalgedichten (Nedersaksisch). De 23 deelnemers (goed voor 25 gedichten) komen niet alleen uit allerlei delen van de Achterhoek en Twente, maar ook uit de Kop van Overijssel, Drenthe en Groningen.

Fotowedstrijd
Minder interesse leverde een fotowedstrijd voor de Appeldag op, al kwamen ook hierbij inzendingen binnen uit het hele land. De jury kwam na een eerste selectie van tien foto's tot vier nominaties voor de eerste prijs. Wie de winnaar is van de fotoprijs wordt op de poëzieavond bekendgemaakt. Genomineerd zijn foto's van: Dig Tazelaar uit Nieuwehorne, Jaap de Boer uit Enschede, Marjan Bogers uit Teteringen en Terry Winkler-Mollet uit Hilversum. Verder biedt de Appeldag een sap-pers, lezingen, exposities, een masterclass schilderen, een schrijfworkshop gedichten schrijven, kruisboogschieten in de sfeer van Wilhelm Tell en een wedstrijd appeltaart bakken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant