Bruidspaar Jan en Hennie Leuverink. Foto: Rob Weeber
Bruidspaar Jan en Hennie Leuverink. Foto: Rob Weeber (Foto: )

Echtpaar Leuverink 60 jaar getrouwd

BORCULO - Op 10 oktober vierde het echtpaar Leuverink het 60-jarig huwelijk. Jan Leuverink (1939) en Hennie Leuverink-Nijhof (1936) gaven elkaar in 1959 het jawoord. Jan werd geboren in Ruurlo op de boerderij, maar had al snel in de gaten dat dat werk hem niet lag. Hennie komt van oorsprong uit Borculo, maar ging na het huwelijk in Ruurlo wonen. Ze zouden daar 42 jaar blijven, waarna ze naar de wijk Hambroek in Borculo verhuisden.

Door Rob Weeber

Matjeswalsen
Zoals de meeste echtelieden uit die tijd, ontmoetten ze elkaar tijdens het uitgaan. Dit keer was het geen dubbeltjes dansen, maar 'matjeswalsen'. De jongen ging met een matje onder de arm naar het meisje van zijn keuze. Hij legde het matje voor haar neer en ging door de knieën om haar ten dans te vragen. Desgevraagd vond Jan dat niet zijn meest favoriete onderdeel en hij heeft het later volgens Hennie ook nooit meer gedaan. Op die ene keer na dan! Naar de bioscoop gingen ze naar zaal Peters. Dat was dichterbij dan Luxor in Neede.

Jan ging na de lagere school naar de technische school en werd metselaar. Na zeven jaar als metselaar te hebben gewerkt, kreeg hij een motorongeluk en kon dit vak niet meer uitoefenen. Hij switchte naar de Heidemij en werd opgeleid tot landmeter. Na 24 jaar bij de Heidemij te hebben gewerkt, kwam hij bij de gemeente Arnhem in dienst. In de jaren zeventig heeft hij nog meegewerkt aan het bouwrijp maken van de wijk Hambroek, waar hij na Ruurlo zelf kwam te wonen. In 1996 ging hij met pensioen.

Hennie heeft altijd voor het huishouden gezorgd. Voor de vakanties trokken ze er met de caravan op uit, altijd een maand lang. Tijdens een vakantie in 1985 leerden ze hun Duitse vrienden uit Halle (voormalig Oost-Duitsland ) kennen. Je moest van te voren aan Honnecker precies opgeven wanneer en hoe laat je kwam, aldus Hennie. Saillant detail is dat het Duitse echtpaar op hun trouwdag aanwezig was.

Verder zijn Jan en Hennie vanaf de oprichting lid geworden van de Diekhookse Klumpkes uit Borculo. Jan is trouwens nog steeds lid en danst nog in het rond. Hennie heeft inmiddels de klompen aan de wilgen gehangen. Ze zijn allebei nog redelijk gezond en vinden ouder worden 'makkelijker'. De knipoog ontbrak niet toen Jan uitlegde dat je als je ouder wordt, je minder strijd hebt. Het echtpaar kreeg twee kinderen en twee kleinkinderen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden