'LOFAR – kijken en luisteren in de ruimte' bij KunstKring Ruurlo

RUURLO - Op 1 vrijdag november vanaf 20.00 uur vindt een lezing plaats met een fascinerend verhaal over LOFAR, 'de ogen van de aarde', door dr. Michiel Brentjens, radioastronoom, in het Kulturhus, Nieuweweg 5.

LOFAR (Low Frequency Array ofwel Lage Frequentie Telescoop) is een uniek ICT-project van internationale allure, dat is ontstaan uit de ambitie van Nederlandse sterrenkundigen om het prille begin van ons heelal waar te nemen. Daarvoor is een radiotelescoop nodig die honderd maal gevoeliger is dan de huidige telescopen.

Inmiddels tien jaar geleden ging de schop in de grond voor de eerste antennevelden van wat 's werelds allergrootste radioscoop zou worden. Het centrale gebied van de telescoop ligt weliswaar in Drenthe, maar het volledige apparaat strekt zich uit van Zuid-Duitsland tot Zweden en van Ierland tot Oost-Polen. Hoog tijd dus om eens te kijken hoe het apparaat er nu uit ziet, hoe we het gebruiken en bedienen en waar het zich de afgelopen jaren mee bezig heeft gehouden.
Tijdens deze lezing krijgen de aanwezigen antwoord op de vragen: hoe 'kijken' we met radio, wat zijn de mooiste foto's, wat zijn de gekste observaties en wat zijn de nieuwste resultaten?
Nooit eerder is er een instrument ontwikkeld met capaciteiten voor verwerking van signalen en data op deze schaal. LOFAR maakt ook een sprong voorwaarts mogelijk in onderzoek en ontwikkeling op andere terreinen, zoals geofysica en landbouw. LOFAR heeft het zwarte gat zichtbaar gemaakt. Dit was wereldnieuws en er zijn diverse foto's van gemaakt.
Michiel Brentjens vertelt met veel enthousiasme over zijn werk als een spannend verhaal uit een boek. De onderwerpen worden zeer begrijpelijk en op een voor iedereen toegankelijke manier uitgelegd. Ook worden verrassende beelden gepresenteerd. Als er nieuwe ontwikkelingen hebben plaatsgevonden dan laat hij de nieuwste beelden zien.

Voor meer informatie en bestellen van kaarten kan men terecht op de website. De kaarten kosten tien euro inclusief koffie en thee. Voor jongeren van 13 tot en met 18 jaar is de entree 7,50 euro; voor de jeugd tot en met 12 jaar is de entree gratis.


www.kunstkringruurlo.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden