Varen in het donker tijdens Nacht van de Nacht

BORCULO - Nederland wordt in de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober een stukje donkerder, tijdens de jaarlijkse Nacht van de Nacht. En een mooie plek om dat pikkedonker extra goed te ervaren is het water van de Berkel, waar de zomp Jappe die zaterdagavond de duisternis tegemoet vaart.

De Nacht van de Nacht, georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties, is bedoeld om aandacht te vragen voor de nadelige gevolgen van lichthinder en ook om de schoonheid van de nacht te benadrukken. Nederland behoort tot de meest verlichte landen op aarde. Al dat licht verstoort de nachtelijke natuur, flora én fauna, en kost ook nog eens héél veel energie. Tijdens de Nacht van de Nacht doven honderden bedrijven en gemeenten de lichten van gebouwen en reclamezuilen.
In het hele land vinden honderden nachtelijke evenementen plaats en ook dit jaar doen de Berkelschippers weer mee. Er is een apart arrangement voor deze nachtelijke tocht gemaakt. Gevaren wordt door het oude naar het nieuwe Berkeldal, vanuit de stad Borculo richting landgoed Beekvliet. De deelnemers zien de lichtinvloed van de stad langzaam verdwijnen waardoor de nachtelijke beleving compleet wordt. En zeer waarschijnlijk is er onderweg ook nog wel een ontmoeting met onverwachte Kerkepadgast. De tocht is geschikt voor kinderen.
De Berkelschippers staan bekend om hun vaarkunst en sterke verhalen en nemen hun gasten graag mee naar vroeger. Toen moesten de schippers vaak vele dagen en nachten achtereen op hun boten verblijven.
De tocht duurt één uur. Gevaren wordt om 20.00 uur. Bij een volle boot wordt er om 21.30 uur nogmaals gevaren. Vertrek vanaf de Zompenloze aan de Graaf Wichmanstraat 48a te Borculo. Kosten: 7,50 euro p.p. en voor kinderen 3,50 euro. Wie op tijd is kan nog genieten van een gratis kop koffie.
Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Dat kan bij Toeristische Informatie Borculo, tel. 0545-271966. Buiten kantoortijden kan gebeld worden naar de schipperstelefoon 06-50428354.

www.nachtvandenacht.nl
www.stichtingberkelzomp.nl

Meer berichten