Teams van de Gelsterse Dorps Kwis bij de uitreiking van het opdrachtenboek. Op de voorgrond de vier organisatoren. Foto: Rob Weeber
Teams van de Gelsterse Dorps Kwis bij de uitreiking van het opdrachtenboek. Op de voorgrond de vier organisatoren. Foto: Rob Weeber

Gelsterse Dorps Kwis houdt dorp in de greep

Algemeen

GELSELAAR - In navolging van onder andere Markelo en Laren, werd zaterdagavond in Gelselaar de eerste Dorps Kwis in Berkelland gehouden. Het fenomeen Dorps Kwis is uit Brabant overgewaaid en een mooie manier om de saamhorigheid binnen en de kennis van het eigen dorp te vergroten.

Door Rob Weeber

Maar liefst achttien teams hadden zich onder creatieve namen ingeschreven, zoals 'Unexpected (T)error', 'Gesloten afdeling', 'De Aorninks', 'Deepseweg' en 'De Veldwachters'. Alle teams kregen stipt om 18.30 uur in het Dorpshoes het opdrachtenboek uitgereikt en moesten daarna vol gas aan de slag. De Kwis sloot om 22.30 uur.
De Kwis bestond uit diverse soorten doe- en denkopdrachten. De denkopdrachten waren onderverdeeld in acht categorieën: Gelster, Vrogger, Sport, Muziek en Amusement, Harsenbrekkers, Waor is dit ok alweer, Rondum de Wearld en NOE:2019. Totaal waren er ruim 250 vragen bedacht. De Doo-opdrachten kregen de teams via de zogenaamde Doo-deuze. Daar zaten voorwerpen en opdrachten in. Zo'n voorwerp was bijvoorbeeld een lekke fietsband die geplakt moest worden. Met een zakje olliebollenmix moesten de teams oliebollen bakken. Voordat deze in het Dorpshoes mochten worden ingeleverd echter, moest van het bakproces een filmpje via WhatsApp aan de organisatie ingestuurd worden. Zo wist men zeker dat er geen gekochte oliebollen ingeleverd werden. Andere opdrachten waren het breien van een sjaal, het inleveren van tien exemplaren van Achterhoek Nieuws van vorig week en het aanleveren van een steen die exact 482 gram moest wegen. Iedere volgende opdracht werd door een rebus ingeleid die eerst opgelost moest worden.
De afgelopen weken was de Kwiskoorts al redelijk opgelopen via Facebook. Vorig weekend moesten de teams via een cryptische aanwijzing een gouden hoefijzer vinden. Inlevering daarvan levert 25 punten op. Afgelopen maandag echter werden alle aanwijzingen naar alle hoefijzers openbaar gemaakt. Slimme teams spoorden de locaties snel op en veroverden zo meer dan een hoefijzer, wat hen niet in dank werd afgenomen door de teams die achter het net visten. De sfeer was zaterdagavond echter uitstekend en alle teams waren zeer fanatiek met de vragen en opdrachten bezig. Buiten was het koud, binnen liep de temperatuur op.
Ieder team mag uit acht tot twaalf kernpersonen bestaan, maar daarnaast is voor de beantwoording van de vragen een oneindig aantal 'hulplijnen' toegestaan, variërend van specialisten op enig gebied tot buren, Google en ander bronnen. Op bezoek bij enkele teams bleek dat ze zich goed voorbereid hadden. Sommige teams waren in diverse groepjes opgesplitst en aangevuld met hulplijnen. Diverse laptops stonden opengeklapt en er werd driftig naar antwoorden gezocht. Het niveau van de vragen werd alom als pittig beoordeeld. Veel reacties echter kwamen er niet, de teams waren te druk met de Kwis. Team 1, De Brasjes, schoof een woordvoerder naar voren, een jong gezinslid die zich niet met de vragen bemoeide. De rest was te druk met de Kwis. In de huiskamer zaten zo'n twintig man. Buiten stond een eigen auto met een bord 'De Brasjes' erop. Daarmee werden de veldvragen opgelost.
De organisatie, Erna Koeslag, Mariska Eeftink, Wim Kossink en Bert Hondorp, was zichtbaar tevreden. Zij zijn al in januari met het idee gestart. Zondagochtend worden alle inzendingen nagekeken. Daarna volgt er nog een finaleopdracht op vrijdag 11 oktober in de tent die naast het Dorpshoes wordt neergezet. Dan wordt ook de winnaar van de Gelsterse Dorps Kwis bekend gemaakt en zal het nog lang onrustig blijven in het dorp.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant