Hengelose Julia schittert op Boerinnen Kalender 2020

studente Julia. Foto Wilma Harmsen
studente Julia. Foto Wilma Harmsen

HENGELO - Het was een zinderend spektakel afgelopen vrijdagavond 4 oktober, de Release Party van de spraakmakende Boerinnen en Boeren Kalender 2020 in Wilp. De mooie sexy 'boerinnen' en stoere 'boeren' van de kalender waren allemaal aanwezig en werden op de catwalk onder gejuich aan het publiek voorgesteld. Ook deden een aantal 'calendergirls' hoogstpersoonlijk een zang- of dansact gedurende de avond. De beeldschone vrolijke boerendochter Julia Harmsen (net 20) uit Hengelo is een van de modellen en prijkt als Miss Augustus op de negende editie van de kalender.

Door Peter Vorderman

Julia heeft het geheel ervaren als een heel leuk en spannend avontuur. Zelfs het prachtige eindresultaat was voor Julia tot het laatste moment een verrassing. Het enerverende traject werd ontspannen afgesloten met een onvergetelijke feestavond vol entertainment. Onder het motto 'Proost, feest, groet en ontmoet' werd het succes uitbundig gevierd tot in de late uurtjes, met ouders, familie, vrienden en collega modellen. Ook de bar draaide overuren.

Het initiatief van Stef Bloo uit Deventer om een oer-Hollandse Boerinnen Kalender uit te geven, bleek een schot in de roos. De kalender bestaat vanaf 2011 en mag zich verheugen in een nog steeds toenemende populariteit. De oplage is inmiddels gegroeid naar 10.000 stuks. Het is een kalender met een sexy tintje en foto's die nog aan de fantasie overlaten. Een collage van 13 prachtige jonge vrouwen met een leuke uitstraling in een agrarische setting. Dertien? "We zijn wel 'blond', maar het jaar heeft zelfs bij ons geen 13 maanden. De kalender heeft immers ook een coverfoto", schatert Julia.

Het achterliggende doel van de kalender was aanvankelijk te laten zien dat ook 'boerinnen' charmant en sexy kunnen zijn, aangezien daar nog wel eens misverstanden over bestaan bij stadsmensen. "Inmiddels is het doel veel breder: het promoten van agrarisch Nederland waar dat maar mogelijk is, een ode aan onze voedselmakers. Boeren krijgen immers lang niet altijd de waardering die ze verdienen. Beschouw de kalender als een soort charmeoffensief en een uitgelezen gelegenheid om de agrarische sector te promoten. Wees trots op de Nederlandse agrarische sector, is ook daarmee onze boodschap. En het platteland is rijk bedeeld met mooie meisjes, maar je ziet ze bijna nooit in modebladen of in televisieshows", aldus Bloo. Illustratief is dat afgelopen week duizenden boeren vanuit het hele land met honderden tractoren in Den Haag hebben geprotesteerd voor meer erkenning van de sector. Ze zijn er helemaal klaar mee om vanuit Den Haag steeds als 'het probleem' te worden neergezet, met navenante voor hen onwerkbare voorstellen van politieke partijen als D66 en GroenLinks. Een actie die veel sympathie oogstte bij de Nederlandse bevolking, ondanks de historisch langste ochtendspits ooit (ruim 1.100 km). Na de aanhoudende voornamelijk vrouwelijke roep om een mannelijke variant van de kalender, wordt vanaf 2018 trouwens ook een Boeren Kalender uitgegeven.

Julia komt uit een gezellig Achterhoeks boerengezin van vier kinderen. Bij het betreden van het erf van de boerderij begroeten hun vier Labrador-jachthonden vrolijk kwispelend iedere gast. Ook komt een mooi zwart poesje soms kopjes geven. Haar ouders zijn de varkenstak van de boerderij momenteel aan het afbouwen, het akkerbouwdeel blijft bestaan. Door alle regeldruk is het voor kleine varkenshouders nauwelijks meer rendabel. Dat was een lastige beslissing omdat zij het varkensbedrijf met veel passie en liefde hebben gerund. Hiernaast is vergrijzing een actueel probleem van het platteland. Het is dan ook begrijpelijk dat geen van de kinderen het bedrijf wilde voortzetten. Zo heeft Julia na haar middelbare school gekozen voor een studie Tourism Management aan de Breda University of Applied Sciences. Naast winkelen, feesten, dansen en uitjes doet de Achterhoekse schone tussendoor ook veel aan sport, zoals volleyballen, mountainbiken en binnenkort ook hockeyen. Julia is de benjamin van het gezin. Haar twee oudere zussen Lisa en Helen hebben een academische studie afgerond en wonen zelfstandig, haar broer Nick studeert aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Julia's zussen zouden trouwens ook niet misstaan op de kalender. 'Brains and Beauty' dus bij de familie Harmsen.

Het idee om mee te doen begon met al jarenlange plagerijtjes tussen Julia en haar vader Bennie. "Ik wil op de Boerinnen Kalender, zei ik steeds als grapje tegen papa. Hij vond dat wel leuk en speelde het spelletje mee. Maar ik zag hem denken: daar komt toch niets van terecht. Klopt, want ik mocht ook helemaal niet meedoen, omdat ik nog geen 18 was. Toen ik wel oud genoeg was, heb ik me gewoon opgegeven, ik zou wel zien wat er uitkwam. Het duurde erg lang voor ik iets hoorde, maar van het uiteindelijke antwoord kreeg ik het behoorlijk warm. Uit de 316 aanmeldingen zat ik bij de laatste 30, wooow. En ik werd uitgenodigd voor de casting, een spannende testshoot in een zelfgekozen agrarische outfit. Toen kreeg ik het echt Spaans benauwd, doodeng, want ik realiseerde me opeens dat het nu serieus ging worden. Onderweg naar de casting in Wilp wilde ik halverwege omdraaien en snel weer naar huis vliegen. Al twijfelend ben ik toch doorgereden en heb daar absoluut geen spijt van. We werden prima ontvangen en meteen op ons gemak gesteld. Hoewel ik nog nooit een fotoshoot had gedaan, ging het na wat begeleiding eigenlijk best goed en begon ik het zelfs mega leuk te vinden. Kort daarna kwam het bericht dat ik tot de uitverkoren kalendermodellen behoorde, yesss. De uiteindelijke shoot in Dronten afgelopen juli verliep heel ontspannen en gesmeerd. Alles werd tot in de puntjes voor ons geregeld: kleding, haar, make-up. Ik hoefde die dag alleen maar mooi te zijn", lacht Julia.

Vader Bennie Harmsen, een nuchtere ingetogen Achterhoeker, had aanvankelijk wel wat vraagtekens bij de woeste plannen van zijn dochter, maar is nu erg trots. "Ze is een studerend stadsdeerntje ewordene, en wi'j bunt greuts dat ze hiermet löt zeen dat ze neet is vergetten waor ze hen kump. Dat ze ovver een hörtjen misschien wal in heel wat boernschuurn zal hangen, vin ik maor zo-zo. Ik denke dat ik drok zal worden met ankommende schoonzöns van het arf te hollen. Maor daorveur heb ik nog wal argens ne grepe staon!", grinnikt Harmsen.

Meer berichten