Henk Deunk (r) en Aart Wierenga zijn twee dagen bezig geweest en hebben het kruiwerk boven in de molen flink onder handen genomen. Foto: PR.
Henk Deunk (r) en Aart Wierenga zijn twee dagen bezig geweest en hebben het kruiwerk boven in de molen flink onder handen genomen. Foto: PR. (Foto: )

Molen Agneta loopt weer op rolletjes

RUURLO - Het was hard werken, maar het resultaat is verbluffend: de Agneta molen in Ruurlo kan nu weer door één persoon worden gekruid. Dankzij de inzet van met name Henk Deunk en Aart Wierenga maar ook een aantal andere Vrienden van de Molen Agneta.

Er was gedurende de zomerperiode volop bezoek, maar daarbij werd het probleem dat de molen erg zwaar kruide steeds nijpender. Het vergde veel mankracht om de molen op de wind te zetten. Henk Deunk en Aart Wierenga hebben daarop in twee dagen het kruiwerk boven in de molen flink onder handen genomen. Op de eerste dag verwijderden ze met perslucht het stof van vele jaren. Dat stoof zo erg dat er eerst mondkapjes moesten worden gehaald. Naast het stof werden ook veel kraaiennesten weggehaald. Dit leverde twee megazakken vuil op. Beide mannen waren aan het einde van de dag zo zwart als roet.
Op de tweede dag, twee dagen nadat het stof was neergedaald, werd het Engelse kruiwerk van de Agneta onder handen genomen.
De kap van de molen rust op 42 rollen. Henk en Aart haalden alle asjes één voor één uit de kruirollen. Deze werden gesmeerd en vervolgens weer teruggeplaatst. Daarna zijn andere vrijwilligers een hele zaterdag bezig geweest om te stofzuigen en het laatste vuil te verwijderen. Het harde werken heeft zeer zeker resultaat opgeleverd. De molen kan nu door één persoon met gemak worden gekruid.
Om ervoor te zorgen dat er geen kraaiennesten meer in de kap komen wordt er binnenkort een scarecrow geplaatst. Dit is een apparaat dat angstkreten van vogels (in dit geval kraaien) uitzendt, waardoor de kraaien het gebied als onveilig gaan beschouwen. De kreten worden op een natuurlijk geluidsniveau verspreid, waardoor ze door het publiek meestal niet worden opgemerkt.

De Vrienden van de Molen Agneta nodigt belangstellenden uit om de molen eens te komen bekijken. Tot en met 26 oktober is de molen iedere zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur geopend. Gedurende de wintertijd is de molen iedere zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur open.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden