Van links naar rechts Gerrit, Jo, Ilse en Geert van Tuil. Foto: Jan Hendriksen
Van links naar rechts Gerrit, Jo, Ilse en Geert van Tuil. Foto: Jan Hendriksen

De Keizerskroon tapt 85 jaar Grolsch

Algemeen

RUURLO – Onder het motto 'De Keizer Draait Door' viert de familie Van Tuil van café-restaurant-zalen De Keizerskroon dat er in hun Keizerskroon al 85 jaar Grolsch wordt getapt. In het weekeinde van vrijdag 11 tot en met zondag 13 oktober vinden er in het kader van deze lustrumviering allerlei activiteiten plaats.

Door Jan Hendriksen

Vrijdagavond 11 oktober is er vanaf 20.30 uur een 'Open Huis' voor mensen die iets met De Keizerskroon en de familie Van Tuil 'hebben'. Zaterdag 12 oktober er een dance-avond met medewerking van DJ T-Cota die verzorgd wordt door Teije van Tuil (19), zaal open vanaf 21.30 uur. Zondag 13 oktober vindt er een Piratenmiddag plaats met medewerking van het Hand Kar Trio. Deze middag wordt mede georganiseerd door Yke (17) en Sebe (15) van Tuil. Er worden deze middag door de plaatselijke 'Piraten' vinylplaatjes gedraaid. Zaal open vanaf 14.30 uur. (zie voor toegangskaarten de advertentie elders in dit blad).

Café-restaurant De Keizerskroon is een begrip in Ruurlo en omgeving. Al 85 jaar bestiert de familie Van Tuil het bekende etablissement aan de Dorpsstraat. Sinds 2001 exploiteren Geert (52) en Ilse (46) de horecaonderneming die door de jaren heen een uitvalsbasis is voor talloze feesten en partijen, verenigingen en vergaderingen. Er is de laatste jaren veel veranderd in de horecawereld. "Maar wat altijd is gebleven is dat we Grolsch tappen", zo verklaren Geert en Ilse als ze samen met Gerrit en Jo van Tuil aan de stamtafel van het sfeervolle café in gesprek raken over de geschiedenis en de toekomst van de horecaonderneming. Gemoedelijkheid en gastvrijheid staan hoog in het vaandel bij de familie Van Tuil. 'En doe maar gewoon' is tevens het motto. De Keizerskroon vormde in het verleden vele jaren het culturele hart van Ruurlo. Toneel, muziek en gym hebben en hadden er hun uitvoeringen. En niet te vergeten de voetballers hadden er jarenlang zijn thuisbasis toen sportcomplex 't Rikkelder nog niet bestond. De politieke partijen in de toenmalige gemeente Ruurlo hadden er ook hun onderkomen en alom bekend was de 'opkamer' die destijds als vergaderruimte was ingericht. "Je kon de rook er soms snijden en over menig belangrijke zaak werd daar een beslissing genomen", zo herinneren Gerrit en Jo van Tuil (beiden 80) zich nog als de dag van gisteren. Jo: "Alles kon toen met als slogan 'Reurle reurt zich' en aan de Keizersbar werd ook tijdens de Septemberfeesten volop feest gevierd." Er hebben zich in de loop van de jaren hilarische taferelen afgespeeld in het café en in de zaal. Legendarisch was dat er na een slipjacht een paard aan de tap werd gezet. Geert die ook niet vies is van een dolletje en een geintje: "Niets was te dol. Mijn vader is regelmatig naar de coöperatie geweest om zakken meel af te halen omdat de boeren druk aan het kaarten waren en ze geen tijd hadden om het meel zelf af te halen."

Geschiedenis
De Keizerskroon is gevestigd in een van de oudste panden in Ruurlo. Rond 1660 werd het bewoond door Richter Nicolaas Kelder. Vanaf die tijd werd het ook het 'Rigtershuus' genoemd. Omstreeks 1785 woonden er de zusters Keijzer en in 1831 woonde er de eerste burgemeester van Ruurlo: J.A. Luitjes. Eind negentiende eeuw vestigde Jan Esselenbroek zich als timmerman en kastelein. Hij werd opgevolgd door zijn schoonzoon W. Lusink die al vroeg overleed. In die tijd heette het café De Kroon. In 1909 werd het pand verkocht aan Freule Sophie van Heeckeren van Kell. Van 1935 tot 1947 was het een geheelonthouderscafé omdat de toenmalige eigenaren, de freules van Kasteel Huize Ruurlo, fel tegen het gebruik van sterke drank waren. Zij verboden de nieuwe huurder Hendrik Klomp alcohol te schenken.

Familiebedrijf
Inmiddels is De Keizerskroon al 85 jaar een familiebedrijf. "Mijn grootouders waren werkzaam op Kasteel Huize Ruurlo bij de freules van Heeckeren van Kell en de naam 'De Keizerskroon' heeft dan ook een duidelijke band met de historie", zo verklaart Geert. De geschiedenis van het pand is te lezen op een van de wanden van het café. In 1947 kocht Geerts overgrootvader Cornelis het pand van de freules en Cornelis was sindsdien de eerste eigenaar die er weer alcohol mocht gaan schenken. In 1948 bouwde hij er een geheel nieuwe zaal achter met hete-luchtverwarming. Jo: "Voor die tijd iets heel bijzonders." Er werd ook een groot toneel in gebouwd voor toneeluitvoeringen, compleet met souffleurshokje en orkestbak. Ook werden er films gedraaid. Vandaar de destijds oplopende vloer in de zaal. Gerrit en Jo renoveerden de zaal in 1988 want 'boerenbruiloften' van 350 personen waren toen heel normaal en dan had je wel een ruime accommodatie nodig. Geert kwam in 1992 'thuis' na verschillende stages en opleidingen in het horecavak.

Ander karakter
En sinds 2000 zwaaien Geert en Ilse op hun zo bekende gemoedelijke en gastvrije wijze de scepter. En hoe de toekomst er uit gaat zien? "We blijven investeren naar de toekomst toe. De feesten hebben een ander karakter, een andere opzet gekregen. De bruiloften zijn er nog steeds. We hebben drie generaties over de vloer gehad. Maar ze zijn anders van opzet en karakter. Daar moet je op inspelen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant