Het nieuwe koningspaar van Ruurlo Bennie Bokstart en Christa Meulenveld geflankeerd door jeugdprins Jurre Grob en voorzitter Ineke Nijen Es van Oranjevereniging Ruurlo. Foto: Leendert Koertse
Het nieuwe koningspaar van Ruurlo Bennie Bokstart en Christa Meulenveld geflankeerd door jeugdprins Jurre Grob en voorzitter Ineke Nijen Es van Oranjevereniging Ruurlo. Foto: Leendert Koertse (Foto: )

Septemberfeesten Ruurlo: drukst bezochte uit de geschiedenis

RUURLO – Ze waren het unaniem met elkaar eens: Oranjevereniging Ruurlo, Stichting Kermis Ruurlo en Stichting De Weide (horeca). De Ruurlose Septemberfeesten van 2019 kunnen de boeken in als één van de drukst bezochte, sfeer volste en zonnigste uit de inmiddels 57-jarige geschiedenis van de feesten. En daar was de verplaatsing van de kermisattracties vanuit het centrum van het dorp naar de Blikmansweide mede verantwoordelijk voor. "De verplaatsing heeft alleen maar een positief effect gehad. We moeten alles nog evalueren. De ruimtelijke indeling zullen we nog eens goed tegen het licht houden. Maar de verplaatsing is de sfeer alleen maar ten goede gekomen", zo verklaarde voorzitter Wim Roekevisch van Stichting Kermis Ruurlo. Ook voorzitter Ineke Nijen Es van Oranjevereniging Ruurlo keek terug op een zeer geslaagde editie. "De allegorische optocht was van zeer hoog niveau en het aantal deelnemers is weer groeiend. En de Reurlse Proms Night was een topper van vanjewelste." Rob Dolphijn was namens de Ruurlose horeca (Stichting De Weide) ook zeer te spreken over de editie 2019. "Op alle fronten hebben we een plus gedraaid. Vooral zondagmiddag was de toeloop gigantisch."

Door Jan Hendriksen

Fleurig, kleurig, originele ludieke thema's, net afgewerkte creaties en enthousiasme onder de deelnemers. De Ruurlose allegorische optocht zit duidelijk in de lift. Dat bleek afgelopen weekeinde toen zaterdag- en zondagmiddag een bonte stoet van wagens en loopgroepen door het centrum van Ruurlo trok. En ook het aantal deelnemers was dit jaar weer groter dan vorig jaar. Een lust om naar te kijken was de menig van menige toeschouwer.

In totaal telde de optocht zonder alle muziekkorpsen en reclamewagens 24 nummers. En dat stemde de Optochtcommissie van Oranjevereniging Ruurlo tot grote tevredenheid. "We zijn enorm verheugd met de toename van onze jeugdige deelnemers. Zij bouwen samen met hun ouders aan hun creatie. Deze combinatie zet de Optochtcommissie aan het denken voor een nieuwe categorie, bijvoorbeeld 'Familiecreaties'. In ons 75-jarig jubileumjaar van Oranjevereniging Ruurlo in 2020 komen we daar zeker op terug", zo verklaarde voorzitter Peter ten Berge van de Optochtcommissie. In de categorie grote wagens ging de eerste prijs met beker naar de wagenbouwgroep De Vosheuvel met als thema '350 jaar Rembrandt'. In de categorie auto met aanhanger won de groep Bouwmeester met 'Wij lijken nu op heksen maar heksen kunnen wij nog steeds niet' de eerste prijs. De loopgroep De Portretten won met hun creatie 'More dan beeldige wandelende kunst' de categorie kleine wagens, karretjes of loopgroepen. In de categorie fiets- of enkeling scoorde Jan Hendriksen met 'WhapsAap' de hoogste puntenscore. De originaliteitsprijs van de Ruurlose Ondernemers Vereniging werd door de ROV toegekend aan de creatie 'Eikenprocessierups' van de groep 'Een-wekke-is-nog-vrog-zat team dankzij de mooie afwerking en de leuke interactie van deze deelnemers met het publiek.

Spectaculair
Volgens de juryleden van de optocht verbetert het niveau van de wagens en loopgroepen zich keer op keer. "Naast het hoge aantal wagens en loopgroepen was de kwaliteit van beiden zeer hoog. Vele uren van vrije tijd, vrijwilligerswerk en enthousiasme maakt het geheel tot een spectaculaire gebeurtenis. Dit maakt het beoordelen tot een lastige opdracht", aldus de jury. Om tot een objectieve beoordeling te komen kent de jury afzonderlijk van elkaar de punten toe. Door een late aanwezigheid konden er een tweetal wagens onvoldoende worden beoordeeld. "Om de objectiviteit te waarborgen is dit meegenomen in de beoordeling. Het eindklassement was zeker anders geweest als de deelnemers op tijd waren geweest. Desalniettemin waren de presentaties indrukwekkend waardoor Ruurlo terug kan kijken op een fantastische mooie optocht", aldus één van de juryleden.

Er was vooraf een spectaculair muzikaal festijn beloofd. En dat werd het ook. De Reurlse Proms Night, voor en door Ruurloërs. Daarmee werd de traditie van een muzikale openingsavond van de Septemberfeesten op donderdagavond door en voor Ruurloërs voortgezet. Met grote dank aan de muzikanten van Koninklijke Muziekvereniging Sophia's Lust, de Sleppers, Quinten Pieters (piano), Floris Lievestro (basgitaar), Rik Kamperman (zang en gitaar), Florian Asselman (zang) en Nicole Kasteel (zang) en Hilda Haselberg (zang en presentatie).

Alle muziekstijlen waren tijdens de aller eerste editie van De Reurlse Proms Night door elkaar gehusseld. Van bekende klassiekers, Nederlands - en Duitstalige meezingers tot onvervalste rocknummers. Alles kwam voorbij. En dat maakte het muziekfestijn tot een schitterend afwisselend geheel. Een groot deel van de nummers werd onder leiding van dirigent Mark ten Breul door Sophia's Lust ondersteund in verschillende nummers door enkele solisten en de Sleppers gespeeld. Maar ook de Sleppers bestaande uit Michiel Ras, Peter Weenk, Ype-Jan Banda en Rik Kamperman traden in verschillende samenstellingen op. Onder meer met een blaassessie van Sophia's Lust zoals tijdens de nummers Fiesta Mexicana en Sweet Caroline. Het kippenvel moment van de avond vormde het nummer Bohemian Rhapsody van Queen dat het slotnummer voor de pauze vormde. Er ontstond namelijk een prachtig 'samenspel' tussen de muzikanten en het publiek dat massaal het nummer meezong. Zichtbaar maakte dat ook indruk op de muzikanten. Verantwoordelijk voor de 'setlist' die uit maar liefst twintig nummers bestond waren Merel Lievestro en Thomas Roessink. Beiden muzikanten van Sophia's Lust keken terug op een zeer geslaagd muziekfestijn. "Talloze Ruurloërs hebben op een totaal andere wijze kennis met Sophia's Lust gemaakt. En dat dwong respect af zo hebben we van talloze bezoekers begrepen. En dat was dan ook de grote winst van deze avond", aldus Thomas Roessink. Misschien het meest treffend omschreef dat André Kasteel die spontaan, nadat bekend was geworden dat hij met zijn straat, de Beaxtrixslaan, de Achterhoek Nieuws Stratenprijs 2019 had gewonnen, alle medewerkers aan De Reurlse Proms Night bedankte voor hun inzet. "Prachtig dat we dit samen met elkaar voor elkaar hebben gebokst in Ruurlo. Hulde hiervoor."

"Volgend jaar viert Oranjevereniging Ruurlo haar 75-jarig jubileum. Doen jullie dan allemaal aan de optocht mee?" Deze vraag herhaalde voorzitter Ineke Nijen Es van Oranjevereniging Ruurlo vrijdagmorgen tijdens de officiële opening van de 57ste editie van de Ruurlose Septemberfeesten onder het motto 'Reurle Neugt Oe' tot driemaal toe. Tot driemaal toe werd de vraag door de 514 kinderen telkens aanzwellend met een 'Ja' beantwoord. En dat moet Nijen Es als muziek in de oren hebben geklonken.

Want er mag wel wat meer Ruurlose jeugd aan de optocht deelnemen. Dit jaar had Oranjevereniging Ruurlo bolderkarren aan de vier Ruurlose basisscholen beschikbaar gesteld om zo kinderen aan de optocht deel te laten nemen. Maar de respons was (nog) niet zo groot. "Hopelijk doen jullie volgend jaar allemaal wel mee", zo hoopte Nijen Es van harte. Het was wethouder Marijke van Haaren van de gemeente Berkelland die de Septemberfeesten officieel opende. "Ik zie overal feestelijke kinderen. En daar worden we allemaal blij van. Of niet Lucas", zo vroeg Van Haaren aan een van de kinderen met een feestmuts op waarop zijn naam stond. Vervolgens was het de beurt aan de leerlingen van basisschool WonderWijs die het inmiddels traditionele openingslied 'Hallo Ruurlo, Ruurlo, het Septemberfeest is daar. We vieren lekker feest en dansen met elkaar. Hallo Ruurlo, Ruurlo, we staan weer samen klaar. Kerst Zwart en WonderWijs, de Driesprong, Willibrord' al dansend met de kinderen zongen. Aansluitend werden de kinderen getrakteerd op een uitgebreid programma. Een poppenkastvoorstelling van Land van Jan Klaassen, het spel de 'Meiden tegen de Jongens' en natuurlijk de onvervalste oud-Hollandse spelletjes zoals een kruiwagen race, spijker poepen, sjoelen, boter, kaas en eieren, drie op een rij, korfballen, kegelgooien, WC borstel gooien en flessen voetbal. Jammer was dat toen de kinderspelen ten einde liepen de kermis op de Blikmansweide voor de kinderen nog niet geopend was.

Het is inmiddels een niet weer weg te denken onderdeel van de Septemberfeesten: de ouderenmiddag. Een mooie volle feesttent met ouderen vermaakte zich vrijdagmiddag onder het genot van een drankje en hapje opperbest met het duo 'Een en ander' uit Zelhem dat gevormd wordt door Erik Knoef en Anita Oldenhave. Dit veelzijdige duo kan verschillende programma's aanbieden. In Ruurlo vermaakte het tweetal de ouderen met een leuk afwisselend programma. Ze hadden samen een leuke muzikale voorstelling samengesteld. Naast bekende nummers van vroeger brachten ze ook enkele (zelf geschreven) dialectliedjes. De polonaise werd zelfs ingezet. Het duo begeleidde zichzelf op gitaar, mondharmonica, trompet, klarinet en accordeon. Speciaal voor de ouderen was de Barchemse tram 'Bello' ingezet om de ouderen naar de Blikmansweide te brengen. Nadat de ouderen naar huis waren ging in dezelfde tent de 'Oranjeborrel' van start voor ondernemers, verenigingen en besturen uit Ruurlo met medewerking van de Perfect Showband.

Nog nooit waren de Interdorpspelen tijdens de Septemberfeesten zo spannend als dit jaar. Twee teams eindigden namelijk met een gelijkaantal punten op zowel de eerste (101 punten) als de derde (89) plaats. Na een herberekening bleek het team van De Bruil 2 op meer onderdelen een hoger punten aantal te hebben gescoord dan de Bogalola (Boomgaard-Loolaan). De Bruil 2 werd zaterdagmiddag door voorzitter Ineke Nijen Es van Oranjevereniging Ruurlo dan ook tot winnaar uitgeroepen. Dat zelfde gold voor de Brouwershoek ten opzichte van Broek 1 dat uiteindelijk als derde werd gehuldigd.

Vrijdagavond werd al een voorschot genomen op de spelen middels een kennisquiz. In een razendsnel tempo moesten de zeventien deelnemende teams, waarvan maar vier uit de bebouwde kom, 55 vragen beantwoorden. En daar legde De Bruil 2 al de basis voor de overwinning door dit spelonderdeel te winnen. Duidelijk minder ging het op het openingsspel zaterdagmiddag: 'Op hoge poten'. Het team onder leiding van de coach Allard Blanksma bracht als stelt lopend niet zoveel ballen naar de overkant. Men werd namelijk elfde op dit onderdeel. Op het tweede spel, 'Heuveltje over', waarbij men op een reusachtige opblaasbare hindernisbaan ook zoveel ballen moest overbrengen, behaalde men de volle winst en door de joker inzet zelfs de maximale score (34 punten). Op het onderdeel 'Uitwringen' moest men middels sponzen, die op een zeil lagen en over een net moesten worden gegooid, zoveel mogelijk water overbrengen. Bij het slotspel, de 'Rode draad', moesten de teams een survivalparcours afleggen en een ring op een scorevlak gooien. Op dit onderdeel telde het aantal punten evenals bij de inzit van de joker dubbel. Het winnende team werd gevormd door de coaches Allard Blanksma (zaterdagmiddag) en Herman Uenk (vrijdagavond), Eva Uenk, Ruth Wezinkhof, Falco Wezinkhof, Patrick Hendriksen, Tieme van Wessel, Arno Hermanns en Tom Kolkman. Het winnende team presenteerde zich zondag samen met Bogalola in de allegorische optocht. Na veertig jaar nam Jan Nijenhuis afscheid van de Interdorpspel commissie.

Ze waren beiden al eens eerder schutterskoning en -koningin van Ruurlo: Bennie Bokstart eind vorige eeuw en Christa Meulenveld twee jaar geleden. Het duurde zondagmiddag respectievelijk tot de vierde en zesde ronde voor de houten vogels zich gewonnen gaven. Het was de familie Meulenveld die de vogel voor de schutters van de Wildenborchseweg 'los' schoten. Met een welgemikt 384ste schot schoot Bennie Bokstrart (60) zowel de romp als linkervleugel van de ijzeren pin. Hij mag zich de nieuwe koning van Ruurlo noemen. Bij het vogelgooien voor vrouwen mikte uiteindelijk Christa Meulenveld (58) het beste. Zij werd tot Koningin 2019 uitgeroepen. Tot schuttersprins werd Jurre Grob gehuldigd. Hij won het jeugdvogelschieten.

Uitslagen volksspelen Septemberfeest Ruurlo 2019: Vogelschieten: 127 deelnemers: Romp: Bennie Bokstart (koning); Linkervleugel: Bennie Bokstart; Rechtervleugel: Niels Stokebrand; Kop: Geert Schreurs; Staart; Robin Brundel. Vogelgooien: 56 deelnemers: Romp: Christa Meulenveld; Rechtervleugel; Christa Meulenveld; Linkervleugel: Ria Visser; Kop: Mariet ten Have; Staart: Christa Meulenveld. Jeugdvogelschieten: 14 deelnemers: Romp: Jurre Grob (jeugdprins); Linkervleugel: Mere Grob; Rechtervleugel: Keona Bergervoet; Staart: Rob Beltman; Kop: Sem van Westerhuis. Geluksbaan: 12 deelnemers: 1. Martin Roeterdink; 2. Harrie Meulenveld; 3. Henk Doepenbroek; 4. Jan Meulenveld; 5. Jan Meulenveld. Vrije baan: 9 deelnemers: 1. Gerrit Ruumpol; 2. Bennie Bokstart; 3. Marcel Borgonjen; 4. Martin Roeterdink; 5. Jan Meulenveld.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden