De oude appelboom naast de schuur van Winkels in Gelselaar inspireerde de Stichting Bie Winkels tot het organiseren van een Appeldag. Foto: PR
De oude appelboom naast de schuur van Winkels in Gelselaar inspireerde de Stichting Bie Winkels tot het organiseren van een Appeldag. Foto: PR (Foto: )

Poëtische activiteiten tijdens Appeldag

GELSELAAR – Voor de aankomende Appeldag heeft de organisatie, Stichting Bie Winkels, een stroom aan dichtregels en foto's ontvangen. Naast poëzie, exposities en sap persen kunnen mensen die dag meedoen aan een masterclass schilderen, een schrijfworkshop gedichten, lezingen en meer. De activiteiten worden die dag gehouden in en rond boerderij Winkels, café Florijn en de kerk in Gelselaar. De Appeldag is op zaterdag 19 oktober en begint om 10.00 uur.


Lezingen en klein festival
In de kerk van Gelselaar worden tijdens de Appeldag drie gratis toegankelijk activiteiten gehouden. Van 10.00 tot 11.00 uur geeft pomoloog (deskundige op het gebied van fruit en fruitsoorten) Hennie Rossel een lezing. 's Middags om 14.00 uur is er een lezing van kunsthistoricus Jaap Nijstad over het stilleven in de kunst. Om 19.30 uur is er een klein cultureel festival, met als titel 'Onder de appelboom', naar een dichtregel van Rutger Kopland. Dan vindt ook de prijsuitreiking plaats van de poëzie- en fotowedstrijden. Dichter, journalist en natuurkenner Sander Grootendorst vertelt er over appels in de poëzie. De muzikale omlijsting is in handen van saxofonist Bennie Waanders.


Masterclass schilderen en schrijfworkshop
Irma Braat, beeldend kunstenaar, docent en in 2017 winnaar van de eerste Nederlandse Portretprijs, zal in het kader van de Appeldag een speciale les verzorgen, waarvoor men zich moet opgeven via de e-mail, dit kan tot 21 september. De les begint om 10.00 uur in café Florijn; de appel zal als onderwerp voor het stilleven centraal staan. Om 14.00 uur is er een workshop gedichten schrijven, op een unieke plek: in de 'grote kökken' van de eeuwenoude boerderij Winkels, de pronkkamer van het dorp, die normaal niet voor publiek toegankelijk is. Schrijfdocent Desi Leijnen verzorgt deze workshop. Tot 5 oktober kan men zich hiervoor opgeven.


Bakwedstrijd
De Appeldag begint om 10.00 uur met een persdag waarbij men eigen fruit kan laten persen tegen een betaling. Tevens is er een appeltaart-bakwedstrijd, tussen 12.30 en 13.00 uur worden de taarten ingeleverd in café Florijn. Een officiële en een publieksjury beoordelen de taarten. Evenals de mensen die in de middag koffie en appelgebak bestellen.


appeloogsten@gmail.com.

Meer berichten