De Jappe vaart al dertig jaar over de Berkel. Foto: PR
De Jappe vaart al dertig jaar over de Berkel. Foto: PR (Foto: )

Dertig jaar Berkelzomp De Jappe

BORCULO - Het is al weer dertig jaar geleden dat de Berkelzomp De Jappe uit Borculo voor de eerste keer te water ging in 1989. Dus al dertig jaar is er gevaren over de Berkel in Borculo, Lochem, Eibergen en Almen.

In 1987 is stichting De Berkelzomp opgericht. Deze stichting heeft een aantal vakmensen bij elkaar gezocht. Samen met deze bouwers is destijds het initiatief genomen om een replica te bouwen van de Berkelzomp zoals deze vroeger over de Berkel voer. Samen met de School voor Techniek en Ambacht is dit toen gerealiseerd.
Nog steeds wordt er volop met vaargasten gevaren met dezelfde 'Jappe'. Dit wordt feestelijk gevierd op vrijdag 20 september met diverse genodigden , bouwers en schippers. Tevens wordt ook het sluisje in de Graaf Wichmanstraat in gebruik genomen. Zo komen de Berkelschippers steeds dichterbij de vervulling van de wens om naar het centrum te varen. Alleen de houten brug bij Careaz en de duiker bij de Burgemeester Bloemersstraat vormen nog te overwinnen obstakels.
De Berkelschippers blijven volop actief en nemen deel aan Monumentendag, Burendag bij Careaz en aanliggende flats en de Zompendag op 6 oktober.


www.stichtingberkelzomp.nl

Meer berichten