Peter Lankveld (links) met de waardebonnen die hij van Peter ten Berge (rechts) van Oranjevereniging Ruurlo ontving. Foto: PR
Peter Lankveld (links) met de waardebonnen die hij van Peter ten Berge (rechts) van Oranjevereniging Ruurlo ontving. Foto: PR

Wagenbouwgroep Peter Lankveld en anderen terug van weggeweest

RUURLO – Ze zijn terug van weggeweest. De wagenbouwgroep Peter Lankveld en anderen bestaande uit de Ruurlose vriendengroep Peter Lankveld (55), Guido Krabben (55) en Hemmie Hartman (58). Na enkele jaren afwezigheid neemt de groep dit jaar weer deel aan de allegorische optocht met als thema '50 jaar Zeer Top'.

Door Jan Hendriksen

"Het gaat spetteren en swingen tijdens de optocht. Dat beloven we. De optocht kan wel een impuls gebruiken. En wij hebben de daad bij het woord gevoegd", zo laat Guido Krabben weten. De manschappen zijn nog druk in de weer in de schuur van de familie Kappert aan de Koskampweg (Fijne Bendjes) met de voorbereidingen van het bouwsel als commissielid Peter ten Berge van de Optochtcommissie van Oranjevereniging Ruurlo een kijkje komt nemen en de drie mannen met enkele 'optochtbonnen' verblijdt. Peter Lankveld: "Daarmee kunnen we een deel van de bouw financieren. Maar daar doen we het niet voor. We willen graag een voorbeeld geven aan anderen. Kom op Ruurlo, doe volgend jaar ook (weer) mee aan de optocht." En dat laatste klinkt Ten Berge als muziek in de oren. "Volgend jaar viert Oranjevereniging Ruurlo haar 75-jarig jubileum. En wat zou het prachtig zijn als een groot aantal nieuwe wagenbouw- en loopgroepen en 'herintreders' aan de optocht zouden deelnemen. Tevens vieren we volgend jaar 75-jaar 'bevrijding'. En dat zou toch ook een prachtig onderwerp kunnen zijn voor een deelname." Inmiddels zijn Lankveld, Hartman en Krabben weer druk aan de slag gegaan. "We moeten nog even flink doorwerken. Onze vrouwen Anke, Karin en Corrie zijn voor de 'finishing touch'", zo verklaart het trio. Voor de optocht die komende zaterdag en zondag vanaf 13.30 uur door het centrum van Ruurlo trekt, hebben zich 24 'nummers' aangemeld. Dat is evenredig aan vorig jaar. Zelfs iets meer. Onder de deelnemers acht grote wagens. "En we hebben behoorlijk wat deelnemers in de categorie kleine wagentjes, karretjes en loopgroepen. En dat doet ons als commissie deugd", zo zegt Ten Berge.

Bolderkarren
Ook heeft Oranjevereniging Ruurlo afgelopen zomer nadrukkelijk een oproep richting de Ruurlose jeugd gedaan via de basisscholen. "Wij mogen ons de laatste jaren verheugen op een kwalitatieve optocht tijdens de Septemberfeesten. Maar we missen nog iets in de optocht en dat is de jeugd." Om daar verandering in aan te kunnen brengen heeft Oranjevereniging Ruurlo dit jaar aan de Ruurlose basisscholen bolderkarren beschikbaar gesteld. Deze zouden tijdens de handvaardigheidslessen geschilderd, versierd mogen worden. Peter ten Berge: "En daarbij hebben we de hulp van de scholen gevraagd om tijdens handvaardigheid ruimte te creëren om de jeugd hiermee bezig te laten zijn. Ze zouden dan hun kunsten en vaardigheden tijdens de optocht kunnen tonen. Maar helaas was de respons vanuit de scholen dit jaar (nog) niet groot. Maar we gaan eind dit jaar alsnog weer contact met de scholen daarover opnemen."

Meer berichten