De Schaddenstekkers: vlnr. achterste rij Gerrit Kamperman, Anton Hiddink, Ap Kerkwijk, Gerrit Rijkenbarg, Bennie Sieverink, Bertus Halfman, Johan Kamperman en Joke Sieverink; voorste rij  vlnr. Jan klein Wassink, Herman Lievestro, Albert Kamperman en Bob Ribbers. Foto: PR
De Schaddenstekkers: vlnr. achterste rij Gerrit Kamperman, Anton Hiddink, Ap Kerkwijk, Gerrit Rijkenbarg, Bennie Sieverink, Bertus Halfman, Johan Kamperman en Joke Sieverink; voorste rij vlnr. Jan klein Wassink, Herman Lievestro, Albert Kamperman en Bob Ribbers. Foto: PR

Schaddenstekkers blazen de aftocht

'Jammer niet alleen voor ons, maar ook voor het publiek'

Door Jan Hendriksen

RUURLO – "Noa 70 joar, bunt wie'j d'r met kloar! Zo is het natuurlijk helemaal niet, met pijn in ons hart hebben wij dit besluit genomen. Wij moesten er naar toe groeien", aldus Joke Sieverink van Ruurlose muziekkapel de Schaddenstekkers. De allegorische optocht in Ruurlo zaterdag en zondag zijn namelijk de allerlaatste optredens van de Schaddenstekkers.

"Al jaren hebben wij hetzelfde probleem als diverse andere verenigingen. Jonge aanwas. Het was een brug te ver. En hoe ouder wij werden met elkaar, hoe moeilijker dat werd. Hoe herkenbaar. Wij kunnen de aanvragen voor optredens niet meer invullen zoals wij dat zouden willen wat betreft bezetting. Momenteel hebben wij nog twaalf actieve muziekleden, de jongste is 37 en de oudste 85. Wij worden te kwetsbaar. Jammer niet alleen voor ons, maar ook voor het publiek. Want optochten en braderieën zonder muzikale klanken van orkesten als de onze is als een feest zonder gezelligheid" zo verklaart Joke Sieverink de opheffing van de muziekkapel. Bij een groot aantal activiteiten in Ruurlo waren de Schaddenstekkers steevast van de partij. Naast de allegorische optocht, nimmer sloeg men een editie over, waren de muzikanten in vroegere jaren actief tijdens de jaarlijkse braderie, de Sinterklaasintochten, de optochten tijdens het Veldhoeks Volksfeest, de Reurlse Winterdagen en bij talloze andere festiviteiten in Ruurlo. Maar ook ver daar buiten. Vele jaren nam men in Duitsland deel aan carnavalsoptochten. De Schaddenstekkers werden in 1949 opgericht en kwamen voort uit het 'strijkje' Tot Nut en Genoegen' (van de voormalige Ruurlose klompenfabriek Swift). De Schaddenstekkers speelden diverse muziekvormen. Ooit begon men als boerenkapel maar in latere jaren werd er ook Egerländer- en Tiroler muziek gespeeld. Ook fungeerde men menigmaal als dweilorkest.

Wennen
In de Ruurlose optocht zal men zaterdag en zondag voor het allerlaatst de Schaddenstekkers voorbij zien trekken op hun wagen. Een kapel met 70 jaar geschiedenis voor Ruurlo en omstreken. De Schaddenstekkers bedanken Ruurlo voor al die jaren gezelligheid, die zij als kapel er in ieder geval aan beleefd hebben. Voor Herman Lievestro en Ap Kerkwijk in ieder geval al de volle zeventig jaar. Het zal even wennen zijn. Geen wekelijkse repetitie meer in 't Schietkroontje op maandagavond en de optredens in Ruurlo en omstreken.

Meer berichten