Samen bewegen. Foto: Stockfoto
Samen bewegen. Foto: Stockfoto

Wereld Alzheimer Dag 2019 in teken van 'Samen bewegen'

Algemeen

Activiteiten in Borculo, Ruurlo, Neede en Eibergen

BERKELLAND - 'Samen bewegen' is dit jaar het thema van Wereld Alzheimer Dag. Het is de dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor dementie, een ziekte die grote impact heeft op het leven van veel mensen. Zoals gebruikelijk wordt deze dag gevierd op 21 september, alhoewel er ook in de week ervoor of erna activiteiten plaatsvinden.

Een aantal activiteiten op deze dag zal in het teken van 'bewegen' staan, in verband met het thema. ''Bewegen kan de kwaliteit van leven van mensen met dementie vergroten. Bovendien is het niet alleen gezond, maar ook leuk om samen te doen. Bijvoorbeeld met mantelzorgers of andere mensen uit de omgeving'', zegt Gerjoke Wilmink, directeur van Alzheimer Nederland.

De regionale afdeling Oost-Gelderland van Alzheimer Nederland is natuurlijk ook van de partij rond de 26ste Wereld Alzheimer Dag. Hieronder de activiteiten op een rij.

De Gemeente Berkelland houdt, in samenwerking met Into D'mentia, een activiteit voor naasten van mensen met dementie. Zij krijgen met behulp van een Virtual Reality Dementiebril, de mogelijkheid om te ervaren wat het is om dementie te hebben.
Deze activiteit is op dinsdag 17 september 's morgens in Ruurlo in de bibliotheek (Dorpsstraat 74) en 's middags in Borculo in de bibliotheek (Hoflaan 5). Daarnaast op donderdag 19 september 's morgens in Neede bij Jimmy's (Bergstraat 10) en 's middags in Eibergen in de bibliotheek (Grotestraat 58). Aanmelding vooraf is noodzakelijk. Dit kan bij het Klantcontactcentrum van de Gemeente Berkelland via: 0545- 250250. In overleg wordt een afspraak gemaakt voor een geschikt tijdstip. Het duurt totaal ongeveer 40 minuten.

De Berkellandse Sportfederatie begint met een nieuwe activiteit onder de titel 'bewegen en ontmoeten', specifiek voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. De start is op 26 september en vindt plaats in de sporthal in Neede. De middag op 26 september is een proefles, zodat men eerst kennis kan maken voordat men zich definitief opgeeft. De lessen vinden elke donderdag plaats (20 weken). Tijd: van 15.30 tot 16.30 uur , in Spilbroekhal, Bleekenweg 14 Neede. Kosten: 5 euro per les (na de proefles op 26 september). De intake valt onder de aanvullende ziektekostenverzekering. Aanmelden (ook voor de proefles) kan via mail naar nienke@sportfederatieberkelland.nl of bel naar 0545-476727

De Bibliotheek Oost-Achterhoek organiseert in samenwerking met het landelijke 'Samen Dementievriendelijk' de workshop 'GOED omgaan met dementie'. Deze workshop wordt georganiseerd in alle vestigingen in Berkelland en is gratis toegankelijk voor geĂŻnteresseerden. De training is bedoeld om mensen bewust te maken van wat dementie voor iemand betekent. Ook wordt op vrijdag 20 september de film 'The Leisure Seeker' vertoond in de Bibliotheek Ruurlo. Toegang is ook daar gratis. De gemeente Berkelland is een dementievriendelijke gemeente en meerdere organisaties uit deze gemeente organiseren in deze week activiteiten.

GOED omgaan met dementie
Dementie komt bij 270.000 mensen in Nederland voor, waarvan 12.000 mensen jonger dan 65 jaar. 70% van de mensen woont nog thuis en 300.000 mantelzorgers geven meer dan 20 uur per week zorg aan deze mensen. Veel mantelzorgers zijn daarom overbelast.
Om mensen bewust te maken van wat mensen kunnen betekenen voor iemand met dementie wordt de training "GOED omgaan met dementie" georganiseerd. Het zou toch fijn zijn om te weten wat te doen als een ander het even niet meer weet. Tijdens de training (duur: 2 uur) gaan deelnemers dieper in op wat dementie is en wat men kan verwachten.
In elke vestiging in Berkelland kan deze gratis workshop gevolgd worden op de volgende dagen: Borculo: dinsdag 17 september om 19.00 uur (Hoflaan 5). Eibergen: woensdag 18 september om 15.00 uur (Grotestraat 58). Neede: woensdag 25 september om 19.00 uur (Oudestraat 36). Ruurlo: donderdag 26 september om 19.00 uur (Dorpsstraat 74). GeĂŻnteresseerden dienen zich wel eerst aan te melden op www.oostachterhoek.nl/dementie.

'The Leisure Seeker'
Het bejaarde stel Ella en John haalt nog één keer hun stokoude camper uit de garage, voor een laatste road trip samen — dwars door de Alzheimer en andere fysieke ongemakken heen. Op vrijdagavond 20 september, vanaf 20.00 uur, wordt in de Bibliotheek Ruurlo (Dorpsstraat 74) de film 'The Leisure Seeker' vertoond. Toegang tot deze film is gratis, maar wel graag even aanmelden op www.oostachterhoek.nl/dementie.

Op Wereld Alzheimer Dag, 21 september, besteedt Careaz extra aandacht aan dementie. Het thema is Samen Bewegen. Bewegen is belangrijk voor de kwaliteit van leven voor iedereen met Ă©n zonder dementie. Men is welkom om op zaterdag 21 september samen te bewegen. De middag is toegankelijk voor iedereen; bewoners, mantelzorgers, vrijwilligers, medewerkers en externen. Iedereen is welkom van 13.30 tot 16.30 uur bij Careaz J.W. Andriessen, Koppeldijk 40 in Borculo. Het is gezellig en gezond. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Yogadocente Eva laat belangstellenden deze middag de kracht van Yoga ervaren. De ontspanningsmomenten vullen aanwezigen in met 'mindful snoezelen'; met aandacht voelen aan verschillende materialen en voorwerpen. Yoga kan ontspanning en plezier bieden aan iedereen. Iedereen kan meedoen. Deelname is gratis. De Yoga: sessies zijn om 14.00, 14.30, 15.00 en 15.30 uur. Er zijn die dag ook ander beweegactiviteiten waar men gratis aan kan deelnemen. Loop gewoon binnen.

Livio Woonzorgcentrum De Meergaarden in Eibergen staat op vrijdag 20 september ook stil bij het thema 'samen bewegen'. In twee sessies van 10.00 uur tot 11.00 uur en van 11.00 tot 12.00 uur bieden zij groepsfitness aan door bewegingsagoog Niels Leusman. Geriatriefysiotherapeut Jan Westerik geeft uitleg over het effect van bewegen op dementie en ergotherapeut Anja Harkink geeft informatie over het behandelprogramma voor ouderen met dementie en hun mantelzorgers. De activiteit vindt plaats in het Grand Café van Woonzorgcentrum De Meergaarden, Willem Sluyterstraat 6 in Eibergen.

Meer informatie op: www.alzheimer-nederland.nl/regios/oost-gelderland of bel naar Alzheimer Nederland Oost-Gelderland: 06-13514411.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant