Harrie Hermanns tijdens zijn stage als wedstrijdleider op het WK Indoor in China. Foto: PR.
Harrie Hermanns tijdens zijn stage als wedstrijdleider op het WK Indoor in China. Foto: PR.

Harrie Hermanns nu ook wedstrijdleider EK touwtrekken

Algemeen

RUURLO – Bijna alle disciplines binnen de touwtreksport heeft de 59-jarige Harrie Hermanns uit Ruurlo zowel nationaal als internationaal bewandeld. Binnen deze relatieve kleine krachtsport is de bescheiden Ruurloër dan ook een begrip. Want bijna iedereen kent Harrie Hermanns.

Door Jan Hendriksen.

Van actief touwtrekker in zijn jonge jaren in diverse gewichtscategorieën bij de Borculose touwtrekvereniging Heure tot succesvol clubtrainer bij onder meer Onze Kracht Is Achteruit (OKIA) in Holten. TTV Lagerweij in Renswoude, Veense Boys in Veenendaal en Touwtrekvereniging (TTV) Vorden. Maar ook is Hermanns al jarenlang wedstrijdleider van het Gewest Oost binnen de Nederlandse Touwtrek Bond en 'fluit' hij ook landelijke wedstrijden en was hij succesvol bondscoach van de Nederlandse damesselectie. Daarnaast maakt Harrie als voorzitter al vele jaren deel uit van de redactiecommissie van het landelijke ledenblad Trekkerspost. Na een succesvolle stage tijdens het WK in China (indoor) en Zuid-Afrika (outdoor) mag hij zich nu ook internationaal wedstrijdleider noemen.

En zo kan het gebeuren dat de Ruurloër vanaf komende donderdag tot met zondag één van de wedstrijdleiders is tijdens de Europese kampioenschappen in Ierland en de daar aangekoppelde wereldkampioenschap voor junioren en jeugdteams onder de 23 jaar. Middels diverse gradaties klom Harrie Hermanns als wedstrijdleider binnen de touwtreksport de laatste jaren op tot de hoogste graad binnen de touwtreksport. Zijn ervaring als actief touwtrekker en coach is absoluut geen nadeel om als wedstrijdleider goed te kunnen functioneren. Daarvan is Hermanns overtuigd. "Als speler en coach weet je waar de wedstrijdleiders steevast op letten. Daarop kun je inspelen."

Armgebaren
Middels armgebaren en commando's' begeleidt de wedstrijdleider de wedstrijden, zo laat Harrie op een keurig overzicht zien. "Bij aanvang van een wedstrijd stellen de beide ploegen zich aan de hun toegewezen kant van het touw op. Op een teken van mij, ondersteund door de woorden 'Pak op het touw', wordt het touw opgepakt door beide teams. Op het commando 'strekken' slaan de teams de hak van de linkervoet in de grond. Dit mag maar één keer. Doet men het vaker dan kan ik een waarschuwing uitdelen. Ik zorg er vervolgens voor dat de rode markering van het touw op de middellijn komt. Als de rode markering op de juiste plaats is, volgt het commando 'trekken'."

Gelijke kansen
"Na het commando 'nu' wordt de rechtervoet bijgehaald en begint de wedstrijd", zo doet Hermanns vervolgens uit de doeken. "Ik fluit voor het einde van de wedstrijd wanneer de witte markering van het touw over de middellijn is getrokken, Daarna wisselen de teams van kant en begint het weer van voor af aan. Het wisselen van kant gebeurt om de touwtrekkers gelijke kansen te geven. Het kan namelijk voorkomen dat één kant van het veld beter in conditie als de andere. Maar dat is veelal afhankelijk van de structuur van de grond. Want daar moet je als wedstrijdleider ook nadrukkelijk rekening mee houden. Is die hard van structuur dan deel je namelijk minder snel een waarschuwing uit als een speler of team gaat 'zitten'."

Waarschuwingen
De touwtreksport kent niet zoals bij voetbal gele of rode kaarten maar waarschuwingen. Zo wordt er onder meer een waarschuwing gegeven als men op de grond zit, het touw inpalmt (de handen moeten op dezelfde plek blijven), steunt op de handen, tilt (het touw opbeuren zodat een ander niet zit), de voet onder het zitvlak zet (hak moet voor de knie blijven), klemt (het touw moet vrij kunnen bewegen tussen oksel en heup), het touw loslaat voor het eind van de wedstrijd en vloekt. Harrie Hermanns: "Als een team een derde waarschuwing krijgt, wordt de wedstrijd afgefloten en wordt de tegenstander tot winnaar uitgeroepen. Hebben beide teams twee waarschuwingen en doen ze beide dingen die niet door de beugel kunnen, dan zal ik affluiten en een 'no-play' uitroepen: de wedstrijd wordt dan ongeldig verklaard en dient direct opnieuw gestart te worden. Maar gelukkig gebeurt dat laatste niet veel."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant