De stijgende prijzen van de Nederlandse elektriciteit

Algemeen

De groothandelsprijzen voor elektriciteit zijn het afgelopen jaar in Nederland harder gestegen dan in de landen om ons heen. De stijgende lijn voor stroomprijzen is overigens wel een algemene trend in heel Centraal- en West-Europa, zo blijkt uit het jaarrapport van netbeheerder TenneT. In dit rapport komen standaard trends en ontwikkelingen op de energiemarkt aan de orde, waarbij de focus vooral op de Nederlandse energiesector ligt. De gemiddelde stijging waar Centraal en West-Europa mee te maken kreeg kwam in 2018 uit op 24 procent. Voor Nederland lag dat percentage echter op 33 procent. Daarmee is ons land overigens niet de koploper. In Oostenrijk, Polen, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland werden op jaarbasis nog forsere stijgingen genoteerd.

Verschillen per land
De redenen waarom er per land sprake is van uiteenlopende – soms forse – prijsstijgingen hangt vaak af van de manier waarop energie lokaal wordt opgewekt. Als we bijvoorbeeld onze Nederlandse methode van het opwekken van energie vergelijken met die van België, dan zien we dat onze zuiderburen vooral last hadden van deels niet inzetbare kerncentrales, waardoor er meer dure stroom van buitenaf geïmporteerd moest worden. Terwijl in ons eigen land onder meer het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen de oorzaak van de stijgende energieprijzen is geweest. Veel van onze binnenlandse elektriciteitscentrales werken namelijk op gas dat vanwege deze gewijzigde binnenlandse situatie duurder in het buitenland ingekocht moest worden. Om de financiële pijn een beetje te verzachten werd er ook goedkope stroom rechtstreeks in Duitsland ingekocht.

Andere factoren voor prijsstijgingen
Andere factoren die er over de gehele breedte voor zorgden dat de energieprijzen stegen waren onder meer de hogere prijzen voor kolen en de kosten die in Europa afgetikt moeten worden voor CO2-uitstoot. Daarnaast speelde de aanhoudende droogte gedurende de zomermaanden een belangrijke rol van betekenis in landen die voor een groot deel afhankelijk zijn van volle stuwmeren en waterkrachtcentrales om voldoende stroom op te kunnen wekken. Ook zij moesten in dat kader vaak extra stroomcapaciteit van buiten hun eigen landsgrenzen inkopen.

Duurzame energie ter vervanging
Nederland produceert de laatste jaren weliswaar steeds meer duurzame energie, die vooral afkomstig blijkt te zijn van de zonnepanelen, die mede dankzij de succesvolle start van de pilot van energieleverancier AGEM ook op steeds meer Achterhoekse daken te vinden zijn. Het aandeel groen gas is op dit moment gewoonweg nog te klein om een echte impact te hebben en op dat vlak is de komende jaren nog een stevige inhaalslag nodig om er een serieuze vervanger voor aardgas van te maken. De investeringen die daarvoor nodig zijn zullen op termijn ongetwijfeld worden doorberekend in de energierekening van de consument, zodat regelmatig de prijzen van energie vergelijken bij verschillende energieaanbieders ook de komende jaren absoluut lonend blijft.

Dit artikel wordt u aangeboden door Pricewice. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant