Boekweit bij de Lebbenbrugge. Foto: Ben Tragter
Boekweit bij de Lebbenbrugge. Foto: Ben Tragter

Open Monumentendag bij De Lebbenbrugge

Algemeen

BORCULO - Boerderijmuseum De Lebbenbrugge in Borculo is een van de deelnemers aan de Open Monumentendag op zaterdag 14 september. Van 11 tot 17 uur kunnen bezoekers beleven hoe het boerenleven vroeger was. De toegang is gratis.

Het thema van Monumentendag is dit jaar 'wederopbouw'. Maar dat wordt bij de Lebbenbrugge al beleefd sinds de boerderij in 1931 als bouwval werd gekocht om haar voor sloop te behoeden. Sinds 1934 is het een boerderijmuseum. Niet een waar alles netjes op een rijtje staat uitgestald: de kijker komt in een boerderij waar alles nog op de plaats staat waar het vroeger ook stond. Zij krijgen de indruk dat de bewoners even op het land aan het werk zijn en zo weer thuis kunnen komen. Buiten is een traditioneel erf met ouderwetse, vergeten gewassen, een kruidentuin, een bongerd met hoogstam oude fruitrassen, een bakhuisje, een rosmolen, een hoef- en een bijenstal en niet te vergeten een gezellig terras.
Voor kinderen zijn er ouderwetse kinderspelen en er zijn boekjes à 1,75 euro verkrijgbaar met een speurtocht door het museum, waarbij een puzzel moet worden opgelost.
Verder is er in De Lebbenbrugge tot en met oktober een tentoonstelling ingericht over de bekende Achterhoekse fotograaf Hoetink. Deze trok zo'n honderd jaar geleden regelmatig met de folklorist H.W. Heuvel door de streek om foto's te maken voor een informatieboekje dat Heuvel schreef voor toeristen. In de videohoek draaien (op verzoek) diverse Lebbenbrugge-gerelateerde films.
De Lebbenbrugge doet niet mee aan de steeds vaker voorkomende trend dat van de Open Monumentendag een monumentenweekend wordt gemaakt, waarbij entree wordt gevraagd. Het Borculose boerderijmuseum aan de Lebbenbruggedijk 25 houdt het bij één gratis dag.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant