Van links naar rechts: Henk Nijhof sr., Erik Klein Bluemink en Henk Nijhof jr. Foto: Rob Weeber
Van links naar rechts: Henk Nijhof sr., Erik Klein Bluemink en Henk Nijhof jr. Foto: Rob Weeber

Veulenveiling bij Kerkemeijer Borculo

Algemeen

BORCULO - Borculo was sinds 1979 een belangrijke plek voor de hippische veiling. Op Buitencentrum Kerkemeijer werd jaarlijks de Veulenveiling Borculo gehouden. Om echter minder van de weersomstandigheden afhankelijk te zijn, werd deze eliteveiling verplaatst naar Vragender. Recent meldde zich Stal Brouwer uit Tolbert, organisator van veulenveilingen in Nederland. Zij zochten een locatie voor een veulenveiling in het oosten van het land en kwamen in Borculo uit. Met behulp van Team Nijhoff uit Geesteren en Jan Greve van De Watermolen in Haaksbergen werd de veulenveiling weer nieuw leven ingeblazen, zij het dat het geen eliteveiling meer is.

Door Rob Weeber

Erik Klein Bluemink is bestuurslid van de buurtvereniging Dijkhoek. De buurtvereniging verrichte met zo'n dertig vrijwilligers jarenlang hand- en spandiensten voor de toenmalige eliteveiling, zoals toegangs- en parkeercontrole. Met de herintroductie van de veulenveiling is ook Dijkhoek weer present. Klein Bluemink is zeer enthousiast dat Borculo weer een veulenveiling krijgt. "De veulenveiling is voor Borculo een mooie promotie. Hij is wel anders van opzet dan destijds. Het accent nu ligt op laagdrempeligheid en gezelligheid. De veiling staat centraal, maar het geheel moet een gezellig familiegebeuren zijn. Hij moet toegankelijk zijn voor iedere paardenliefhebber. Daarom ook zijn toegang en parkeren gratis. Verder heeft de tribune een iets ronde vorm, waardoor er een gemoedelijke sfeer ontstaan. Alle aanwezigen hebben op deze manier ook iets beter zicht op de veulens tijdens het veilen. Er worden zo'n zeventig veulens uit 2019 geveild. De veilingmeester is Matthijs Brouwer, een man die de veiling op onderhoudende wijze kan leiden. Verder is er muziek tijdens de pauze en na afloop van de veiling en verzorgt Kerkemeijer uiteraard de catering. De naam van de veiling wordt vooralsnog 'Veulenveiling De Kerkemeijer Borculo'."

De veiling wordt gehouden op zondag 8 september. Tussen 11.00 en 12.30 uur worden de veulens gepresenteerd. Potentiële kopers kunnen de stallen doorlopen en een eerste blik werpen op de veulens. Daarna is er pauze met muziek en catering van Kerkemeijer. Na de pauze begint het eigenlijke veilen dat tot 17.00 duurt. Met behulp van de hoekmannen wordt ieder bod (via handopsteken) geregistreerd en vastgelegd. Het bieden begint met een startbedrag van 4.000 euro. Tot 8.000 euro gaat het met 500 euro per bod omhoog, daarna met 1.000 euro. Het inschrijven per veulen kost de verkoper 300 euro. Desgevraagd bericht Henk Nijhof jr. van Team Nijhof dat het een 'gezond' evenement met reële prijzen moeten worden. Team Nijhof organiseert samen met Jan Greve het aanbod van veulens, maar heeft geen eigen veulens in de verkoop. De organisatie heeft verder geen enkele intentie om de concurrentie met de eliteveiling in Vragender aan te gaan.
Aanvang veiling: zondag 8 september 11.00 uur. Locatie is Buitencentrum Kerkemeijer, Ruurloseweg 51, Borculo. Parkeren is bij Kerkemeijer mogelijk en wordt begeleid door vrijwilligers.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant