Enkele werken uit de tentoonstelling. Foto: PR B Art
Enkele werken uit de tentoonstelling. Foto: PR B Art

Art Brut tentoonstelling tijdens Open Monumentenweekend

HAARLO - Op 14 en 15 september vindt in het monumentale Nederlands Hervormde kerkje in Haarlo (beter bekend als De Kluntjespot) en in Kulturhus 't Stieltjen een expositie plaats van Outsider Art en Art Brut. De officiële opening is op zaterdag 14 september om 11.00 uur in 't Stieltjen waarna deze beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk is voor belangstellenden. Er zijn bijdragen uit Berkelland, Winterswijk en Lichtenvoorde. Koor Timeless uit Haarlo zorgt tijdens de expositie voor enkele muzikale intermezzo's.

Kunstkring Berkelland Art (B-Art) en de Stichting Oude Gelderse Kerken hebben het Open Monumentenweekend aangegrepen om samen die bijzondere combinatie te realiseren. Outsider Art en Art Brut zijn kunstvormen die de laatste jaren steeds meer in de belangstelling staan. Dankzij de medewerking van de zorginstellingen Estinea en De Lichtenvoorde zal de expositie voornamelijk werk tonen van mensen voor wie deze kunstvormen authentiek is. Daarnaast is aan kunstenaars van de Berkellandse Kunstkring B-Art gevraagd om speciaal voor de gelegenheid uit hun comfortzone te stappen en iets te maken op de manier die Outsider Art en Art Brut kenmerkt.

Art Brut, Outsider Art, Naïeve Kunst, Intuïtieve Kunst, Visionaire Kunst, Hedendaagse Volkskunst, Kunst van Mediums; hoe verschillend hun verschijningsvorm ook kan zijn: ze hebben één overeenkomst: meestal zijn de werken 'sprekend': extreem somber of exuberant kleurrijk. Meestal is in hun werk ook het kinderlijke en speelse behouden gebleven.
twee dagen om kennis te maken met deze kunst in samenwerking met de Stichting Oude Gelderse Kerken die tijdens het Monumentenweekend de deuren van het Nederlands Hervormde kerkje openzet heeft Kunstkring B-Art hun eerdere thema: Mo(nu)ment voor Kunst weer opgepakt om tijdens die dagen hedendaagse kunstuitingen en cultureel erfgoed te combineren in een zeer bijzondere expositie.

Meer berichten