De braderiecommissie van de Reurlse Zommerdagen. Foto: Jan Hendriksen,
De braderiecommissie van de Reurlse Zommerdagen. Foto: Jan Hendriksen,

Jubilerende braderie geroemd om zijn gezelligheid en afwisseling

Algemeen

RUURLO – De Ruurlose braderie beleeft woensdag 21 augustus zijn veertigste editie. Een braderie die alom wordt geroemd door zijn gezellige sfeer en sterke afwisseling. Want naast de traditionele 'braderie markt' behoren (internationale) folklore en muziek, een oldtimershow en oude ambachten tot de vaste onderdelen van de braderie. Dit jaar in het kader van de veertigste editie met medewerking van maar liefst zes folklore groepen: twee internationale en vier nationale groepen en vindt er voorafgaande aan de opening van de braderie om 13.00 uur zelfs en heuse parade door het centrum van Ruurlo van de deelnemende folkloregroepen plaats.

Door Jan Hendriksen

In 1980 nam de Ruurlose Ondernemersvereniging (ROV) het initiatief om een braderie te organiseren in Ruurlo. Vanuit de ROV werd een commissie gevormd waaraan naast de ROV ook de plaatselijke VVV deelnam. Verder werd Johan Wentink namens de Achterhookse Folkloredansers gevraagd om ook zitting te nemen in het bestuur. De folkloredansers zorgden voor een programma met dans en muziek op het Kerkplein. "Twee jaar later hebben we als Achterhookse Folkloredansers de gehele organisatie op ons genomen", zo verklaart Herman Horstman (69) namens de Braderiecommissie. Na vier decennia is de braderie Ruurlo anno 2019 uitgegroeid tot een landelijk bekende braderie die zich onderscheidt van de traditionele braderieën door een bonte mengeling van waren, oude ambachten, (internationale) folklore en muziek en vertier voor jong en oud. De basisorganisatie is nog steeds in handen van de Ruurlose folkloredansers onder auspiciën van Reurlse Zommerdagen die sinds 2017 faciliteert om de aan een schakeling van activiteiten die voorafgaande aan de braderie in en rondom het Kerkplein plaatsvinden te coördineren. Tot aan 2016 vormde de braderie het 'hart' en het 'middelpunt van de Reurlse Pompdagen die sinds 2001 onder het motto 'Gein op het plein' op het rond het Kerkplein plaatsvonden. Daarvoor maakte de braderie deel uit van de Evenementenweek Ruurlo die sinds de midden jaren negentig in samenwerking met diverse Ruurlose verenigingen werden georganiseerd.

Duizenden
Hoogtepunt van de Reurlse Zommerdagen die afgelopen zaterdag van start gingen is ongetwijfeld de braderie en de folkloredag op de derde en laatste woensdag van de bouwvakantie in de regio. "De Ruurlose braderie is een trekpleister voor de gehele regio. Jaarlijks komen duizenden bezoekers naar Ruurlo vanwege de diversiteit aan waren, de oude ambachten, de oldtimershow en de folklore", zo verklaart Herman Horstman die bijna van het allereerste uur betrokken is bij de organisatie. De Achterhookse Folkloredansers nodigen elk jaar voor de braderie één of meerdere Nederlandse of buitenlandse folkloregroepen uit om op het podium de folklore uit te dragen. De buitenlandse gasten worden grotendeels gehuisvest bij de leden van de Achterhookse Folkloredansers zelf. In 2004 werd in het kader van het 25-jarig bestaan van de braderie als extraatje op initiatief van Jaap Geerligs voor het eerst een oldtimershow op het parkeerterrein van De Luifel aan de braderie toegevoegd. Herman Horstman: "Deze oldtimershow is vanaf dat moment een jaarlijks terugkerende bijdrage aan de braderie waarbij de nadruk ligt op oude tractoren en werktuigen en die sinds 2016 rondom de muziekkoepel aan de Domineesteeg en op de Groenloseweg plaatsvindt. En sinds dat jaar wordt de recent gerestaureerde muziekkoepel ook als locatie voor optredens van de folkloregroepen gebruikt."

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo - Ruurlo