Bennie Hoffmann uit Ruurlo nam alle vier dagen deel aan de Barchemse Paardenvierdaagse. Foto: Gradus Derksen.
Bennie Hoffmann uit Ruurlo nam alle vier dagen deel aan de Barchemse Paardenvierdaagse. Foto: Gradus Derksen. (Foto: )

Lovende kritieken voor Barchemse Paardenvierdaagse

BARCHEM – De reacties waren na afloop unaniem lovend. "Afwisselende routes door een schitterend landschap en een prachtige natuur." "Fijne mensen en een perfecte organisatie tot in de kleinste details." Al die complimenten klonken de organisatoren van de Commissie van de elfde Paardenvierdaagse van de Barchemse Menvereniging De Bergmenners als muziek in de oren en konden mooi in hun zak worden gestoken. En terecht. Men had de organisatie weer perfect voor elkaar. Met een mooi bijkomend feit. De deelname was met bijna 160 inschrijvingen nog nooit zo groot geweest in die elf jaar.

Door Jan Hendriksen

Echter het spande er even om of er na de tiende editie van vorig nog een elfde zou komen. "Maar gelukkig het is toch gelukt. In eerste instantie hadden we een vrijwilligers tekort. Maar met hulp van enkele campinggasten van De Heksenlaak en een aantal dorpsgenoten hebben we de klus geklaard", zo verklaart penningmeester Marja Ribbers van De Bergmenners. De volgorde van de dagelijkse routes van een kleine dertig kilometer waren vanaf Recreatiecentrum De Heksenlaak gelijk aan vorig jaar. Marja Ribbers; "Maar de rijrichting was soms geheel of gedeeltelijk omgedraaid en er waren wat kleine wijzigingen in de routes opgenomen." De routes met de populaire water doorgangen door de Slinge nabij museumboerderij De Lebbenbrugge bij Borculo op zaterdag en aan de Waterdijk tussen Ruurlo en Beltrum op donderdag waren populair onder de deelnemende aanspanningen en 'onder het zadel'. Hoewel? Bennie Hoffmann uit Ruurlo liet de water doorgang donderdag in Beltrum links liggen. "De oevers van de Slinge daar zijn nogal stijl. En ik kies voor veiligheid", zo liet Hoffmann gezeten op zijn recreatiewagen tijdens de lunchpauze in Ruurlo weten. Zaterdag maakte Hoffman in Borculo wel een doorgang door de Slinge. De 64-jarige Ruurloër nam voor het achtste achtereenvolgende jaar met zijn dertienjarige Haflinger Eva deel aan de vierdaagse. Dagelijks vergezelden zijn vrouw Gradie en de 'paardenkennissen' Gustaaf Elsinghorst uit Winterswijk en Frans Kersten uit Meddo Bennie op de recreatiewagen.

Spectaculair
Tot de deelnemende nieuwkomers behoorden bij 'onder het zadel' de paardenvriendinnen Nicole Huisman uit Den Haag, Janet Klein uit Wassenaar en Barbara uit Bergenshoek. Het trio werd verrast door de gastvrijheid van de organisatoren, de perfecte organisatie en de prachtige natuur waarin de routes waren uitgezet. "De routes zijn met pijlen uitgezet. En dat is prettig", zo verklaarde Nicole Huisman die vanuit haar vakantiehuis in Vorden met haar vriendinnen aan de Barchemse Paardenvierdaagse deelnam. Het trio gingen met hun IJslandse paarden Gjöf, Puck en Elf zowel donderdag als zaterdag 'door' de Slinge. Nicole: "Spectaculair. We komen volgend jaar dan ook zeker terug."

Feestje
En dat laatste geldt ook voor een groep van veertien deelnemers uit Utrecht die collectief met zes aanspanningen aan de vierdaagse deelnamen. De groep vertoefde afgelopen week in Taveerne De Wildenborcherhof in Vorden die als uitvalsbasis voor de vierdaagse fungeerde. "In verschillende samenstellingen nemen we al tien jaar deel aan deze vierdaagse. Het is telkens weer een prachtig 'feestje'", zo liet Ruth Westeneng namens de groep weten.

Meer berichten