Anne-Mari Ahola. Foto: PR
Anne-Mari Ahola. Foto: PR

De Weemhof tijdens Berkelfestival

BORCULO - Van vrijdag 23 augustus tot zondag 25 augustus vindt het Berkenfestival plaats. Dit is een festival om de bewoners langs de rivier samen te laten komen. Ook bij De Weemhof zijn activiteiten in het kader van het festival. Op zaterdag 24 en zondag 25 augustus is er de foto-expositie van de Finse Anne-Mari Ahola te bezichtigen. In de expositie staan de Berkel en de droogte centraal. De expositie bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over Blue Savoy, een koolblad in de zomer van 2018. Het tweede deel van de serie gaat over hoe de Berkel stroomt en observaties langs de Berkel. De expositie is geopend van 13.30 tot 16.30 uur. Op zondag 25 augustus is om 15.00 uur is de officiële opening van de expositie met een pianorecital van Dirk Udo, geïnspireerd door de beelden van Anne-Mari.

Anne-Mari Ahola vertelt over haar werk: "Vanuit mijn werk als decorontwerper voor tv denk ik in kaders, dus het fotograferen voelt heel natuurlijk aan. Alleen bij de fotografie heb ik zelf de volledige regie over de inhoud en het resultaat. Een sterk beeld werkt als een magneet die de aandacht van een toeschouwer trekt." In de Weemhof past Anne-Mari dit principe toe in twee fotoseries. De ene is 'De Berkel stroomt'. Tijdens haar dagelijkse wandelingen met hond Flipper langs de Berkel en de stuw in Eibergen heeft Ahola een fotoreeks gemaakt. In het kader van het Berkelfestival hangen in de Weemhof haar mooiste waarnemingen van de afgelopen twee jaar. De andere serie heet Savoy Blue. Daarin onderzoekt en fotografeert Ahola wat het water en het ontbreken ervan doet met gewassen. Het fenomeen uitdroging inspireerde Ahola om een fotoreeks te maken die een verhaal vertelt over een uitgedroogd koolblad dat zij probeerde tot leven te wekken door het in een blauwkleurige vloeistof te leggen. De blauwdrukken van opgedroogde inkt doen denken aan uit de lucht gefotografeerde lichtblauwe landschappen met ingesneeuwde bomen. "De sfeer met de sneeuw is mijn herinnering aan de koele winters in Fins Lapland waar ik geboren ben." Bijna alle foto's in de serie laten een gedeelte zien van de witte platte schaal van aardewerk waarop het koolblad in het water lag. In sommige foto's is de structuur van het koolblad bijna keramisch. Daarin is de interactie van het water met het koolblad goed te zien vooral als het water zich gemengd heeft met de blauwe inkt. De beelden waar de schaal werd gevuld met vloeistof zijn buiten in de felle zon gemaakt.

Op 25 augustus om 15.00 uur start de recital van Dirk Udo met muziek geïnspireerd door de blues van Anne-Mari Ahola's Blue Savoy. Het zal een combinatie zijn van door Dirk Udo gecomponeerde stukken met klassiekers als Misty van Errol Garner (1954) en If I ain't got you van Alicia Keys (2003). Dirk Udo startte als zevenjarige met pianolessen en behaalde in juni 2019 met lof zijn D examen. Hij studeerde piano bij Silvia Klaverstijn bij het Segno Collectief. Sinds 2018 studeert biotechnologie aan Wageningen University & Research. Muziek is zijn passie.
De expositie van Anne-Mari is tot 10 november te bezichtigen. De expositie is geopend op donderdagmiddag van 13.30 uur tot 16.30 uur, vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur, op afspraak en natuurlijk tijdens het Berkelfestival en het Open Monumentenweekend, van 14 en 15 september; dan is De Weemhof geopend van 11.00 uur tot 16.00 uur.

Meer berichten