Het was vooral in de eerste uren van de markt druk bij de tientallen verkoopkramen. Foto: Jan Hendriksen
Het was vooral in de eerste uren van de markt druk bij de tientallen verkoopkramen. Foto: Jan Hendriksen (Foto: )

'We hebben een topdag gedraaid'

RUURLO – De koopjesjagers. Ze stonden zaterdagmorgen al ver voor de klok van tien uur op het Kerkplein te wachten tot de hekken open gingen. Ze wilden ook dit jaar weer toeslaan op de jaarlijkse rommelmarkt van de Ruurlose afdeling van de Vrouwen van Nu. En inderdaad. Toen de kerkklokken van de Dorpskerk eenmaal hun eerste slag van tien uur sloegen, renden sommigen als gekken naar de kramen van hun gading toen de dranghekken werden opengegooid.

Door Jan Hendriksen

Een vrouw griste in enkele tientallen seconden voor dertig euro veertig pannen bij elkaar om vervolgens toe te slaan in de hoek met elektronica. Daarna snelde ze naar de afdeling koffers. En toen ze eenmaal alles van haar gading had verzameld, bleek een van de gekochte koffers weer verkocht te zijn. En dat leverde enige discussie op. Maar verder verliep zaterdag alles vlekkeloos.

Als door een geoliede machine werden alle aangeboden goederen zaterdagmorgen in alle vroegte in sneltreinvaart in de kramen op het Kerkplein door de vrouwen uitgestald. Met hulp van enkele mannen die namens de rommelmarktcommissie van de Vrouwen van Nu ook de handen lieten wapperen. Ieder heeft in de loop van de jaren zo zijn eigen taak toebedeeld gekregen. Zo staan Reine Klein Brinke (74) en Hermien Nieuwenhuis (74) al vele jaren gezamenlijk in de kraam met speelgoed. Hun handel vierde in het verleden wat meer hoogtij. "Kinderen spelen steeds minder met echt speelgoed. Elektronisch speelgoed doet het beter. Maar dat hebben we maar mondjesmaat in ons assortiment", zo concluderen beide Ruurlose vrouwen die al 68 jaar vriendinnen van elkaar zijn.

Traditie
Inmiddels schuifelen honderden belangstellenden langs de tientallen kramen. Tussen hen vele vaste bezoekers zoals de Ruurloërs Benno en Ina Hummelink en André, Irma en Lisanne Klein Brinke. "Het is inmiddels een vaste traditie sinds onze moeder, schoonmoeder en oma Reini aan de rommelmarkt meewerkt", zo verklaart het vijftal. Benno en André maken inmiddels een praatje met een bekende terwijl de drie dames langs de kramen schuifelen en iets van hun gading vinden. Inmiddels is het in de boekenkraam ook een gesnuffel vanjewelste. Er wordt een uniforme prijs gehanteerd. De boeken kosten anderhalve euro per kilo. Originele unsters, met daaraan hangend een mand waarin de gekochte boeken worden gelegd, geven het gewicht aan. "Maar we zijn coulant hoor", zo laat Henny Slotboom weten. Als het tegen het eind van de markt loopt kan men voor drie euro een vuilniszak vol proppen met spullen die dan nog te koop zijn. En ook daar wordt weer grif gebruik van gemaakt. Ruim twee uur na de sluiting van de markt herinnert op het Kerkplein niets meer aan de rommelmarkt. "We hebben een topdag gedraaid. De nog bruikbare goederen gaan weer in opslag. De rest schenken we aan enkele goede doelen en de niet meer toonbare en bruikbare spullen gaan naar de stort", zo laat Dinie Ligterink namens de Rommelmarktcommissie van de Vrouwen van Nu Ruurlo weten.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden