De Wit-Russische dansgroep Zorachka uit Minsk. Foto: PR
De Wit-Russische dansgroep Zorachka uit Minsk. Foto: PR (Foto: )

Jubileumeditie braderie en folkloredag bij Reurlse Zommerdagen

RUURLO – De derde editie van de Reurlse Zommerdagen vindt plaats van zaterdag 17 tot en met woensdag 21 augustus. Vijf dagen vol muziek, dans, een kerkdienst, brandweermiddag, boerderijenfietstocht, korenavond, braderie en internationale folklore op en rondom het Kerkplein en in het centrum van Ruurlo. In het kader van de veertigste editie van de braderie en folkloredag wordt dit onderdeel op woensdag 21 augustus om 13.00 uur geopend met een parade van alle deelnemende dansgroepen door het centrum van Ruurlo. Dit levert ongetwijfeld een bijzonder schouwspel op waarbij alle dansgroepen zich presenteren aan het publiek.

Door Jan Hendriksen en Ben Lodeweges

De Reurlse Zommerdagen worden zaterdag 17 augustus om 21.00 uur in de feesttent op het Kerkplein met een 'Vakantieborrel' geopend. Een mooie gelegenheid om de vakantieverhalen van de afgelopen weken met elkaar uit te wisselen of om juist nog vakantieplannen te maken. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de alom bekende band Hike. De toegang is gratis. Zondagmorgen 18 augustus om 10.00 uur staat een oecumenische kerkdienst in de tent op het Kerkplein op het programma, georganiseerd door de Raad van Kerken Ruurlo. Maandagmiddag 19 augustus houdt de vrijwillige brandweer een brandweermiddag voor de jeugd. Op dinsdag(ochtend) 20 augustus is de inmiddels traditionele fietstocht 'De Boer Op'. Agrarische en aanverwante bedrijven in de omgeving van Ruurlo openen die dinsdag de deuren voor het publiek tijdens de jaarlijkse fietstocht. Over verschillende onderdelen zijn elders in deze krant nadere bijzonderheden te vinden.

Internationale korenavond
Dinsdagavond 20 augustus is in de tent op het Kerkplein de inmiddels traditionele Korenavond, ook dit jaar georganiseerd door Gezelligheidskoor Schouder aan Schouder. Dit jaar heeft de avond zelfs een internationaal tintje met medewerking van Shanty-Chor Witten uit het Duitse Dortmund. Een shantykoor kenmerkt zich door het repertoire, dat bestaat uit zeemansliederen. Zo ook het Shanty-Chor Witten. Het koor is opgericht in 1982 en telt ongeveer twintig leden en heeft een uitgebreid repertoire. Daarnaast verlenen dit jaar De Berkelzangers uit Borculo, Gezelligheidskoor De Aladna's uit Aalten en Gezelligheidskoor Schouder aan Schouder uit Ruurlo hun medewerking. Alle koren zingen twee maal vijf nummers.
Er zullen in totaal maar liefst zo'n 150 koristen met muzikanten optreden. De avond begint om 19.00 uur. De toegang is gratis.

Parade veertigste braderie
Verrassende vernieuwingen maar ouderwets gezellig. Dat kan men van de veertigste editie van de Ruurlose braderie en folkloredag van de Achterhookse Folkloredansers op woensdag 21 augustus verwachten. De braderie annex folkloredag begint om 13.00 uur met een parade van alle deelnemende dansgroepen door het centrum van Ruurlo. Deze parade vindt plaats ter gelegenheid van de veertigste editie van het evenement. De parade start vanaf het Julianaplein via Dorpsstraat en eindigt bij rotonde bij Hotel Avenarius. Dit levert ongetwijfeld een bijzonder schouwspel op waarbij alle dansgroepen zich graag willen presenteren aan het publiek.

Publiekstrekker tijdens de parade en de optredens is ongetwijfeld Zorachka uit Minsk, Wit-Rusland. Deze kleurrijke folkloristische jongerengroep bestaat 45 jaar en heeft al heel veel landen bezocht, waaronder China en de Verenigde Staten. Deze zomer is de groep 45 dagen op tournee door West-Europa en ook een week te gast in Ruurlo. De groep wordt bij leden van de Achterhookse Folkloredansers en bij andere gastgezinnen ondergebracht.

Het repertoire van deze topgroep bestaat uit (bijzondere meerstemmige) zang, muziek en dansfolklore uit de grote regio rond Minsk. Bij hun optreden maakt de groep ook gebruik van zeer oude traditionele instrumenten zoals een zimbaly. De klederdracht is voorzien van rijke borduursels. Naast Zorachka werken mee De Wieringer Dangsers (en Dangsers word écht met een g gespeld) uit Wieringen (Noord-Holland), de Iesselschotsers uit Steenderen, De Schaop'ndansers uit Exloo (Drenthe), de Volkstanzgruppe uit Marienfeld (Duitsland). Volksdansgroep Oriënt uit Culemborg (Betuwe) en Achterhookse Folklore Dansers uit Ruurlo. Ook als die groepen zijn van plan om spetterende en en kleurrijke optredens te verzorgen, zowel in de tent op het Kerkplein als in de vernieuwde muziekkoepel aan de Domineesteeg.

Naast de braderie met zijn vele kramen is er een grote oldtimershow in de straten rondom het plantsoen aan de Domineesteeg. Als slotstuk van de braderie en folkloredag treedt om 20.00 uur in de feesttent op het Kerkplein de band Freeline op.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden