Ben van Dijk overhandigt de eerste boekjes aan Willemien en Jan Schepers, de nazaten van de laatste bewoners van De Lebbenbrugge. Foto: Lydia ter Welle
Ben van Dijk overhandigt de eerste boekjes aan Willemien en Jan Schepers, de nazaten van de laatste bewoners van De Lebbenbrugge. Foto: Lydia ter Welle

De Lebbenbrugge viert 85-jarig bestaan met uitgave van twee boekjes

Algemeen

BORCULO - Eind deze maand bestaat boerderijmuseum De Lebbenbrugge 85 jaar. Dat werd afgelopen weekend gevierd met een 'preuverieje', waarbij bezoekers zowel van oude gebruiken en technieken als van allerlei lekkernijen konden 'proeven'. Zaterdagmorgen werden twee boekjes gepresenteerd: het door Ben van Dijk geschreven boek 'De Lebbenbrugge door de jaren heen' en een boekje, getiteld De geheimen van den ouden weg, met daarin opgenomen een wandelroute van Borculo naar Barchem.

Door Lydia ter Welle

Na een welkomstwoord door voorzitter Wim Slotboom van de H.W. Heuvelstichting die eigenaar is van De Lebbenbrugge, vertelde Willem Drok, één van de auteurs van de brochure De geheimen van den ouden weg over de reden om het boekje uit te geven. "Er is een programma Natuur en Landschap, waarin de provincie samenwerkt met gemeenten Lochem en Berkelland, Waterschap en Staatsbosbeheer om het gebied tussen Borculo en Barchem, met het prachtige Beekvliet en het Stelkampsveld opnieuw in te richten. Het doel is om het oude kampenlandschap en het heidelandschap in al zijn glorie te herstellen. Zo willen we bereiken dat het gebied, dat meester Heuvel al zo prachtig beschreef in De geheimen van den ouden weg, hersteld wordt. Het heidelandschap zoals dat toen was, met zijn moerasachtige gebieden, maar ook het kampenlandschap met singels, essen en houtwallen. Dat plan is al in gang gezet, bijvoorbeeld met het verplaatsen van vier boerenbedrijven. We willen graag dat de mensen gaan genieten van dat landschap, en er met andere ogen naar gaan kijken. En we denken dat te kunnen bereiken met de wandeling die meester Heuvel honderd jaar geleden ook al liep. Door die wandeling te beschrijven en te vertellen over het landschap, hopen we dat mensen bewust naar het landschap kijken. We zullen in De Lebbenbrugge ook informatie verschaffen over het gebied en de vorderingen van het project."
Hij overhandigde het boekje aan wethouder Cultuur, Anjo Bosman van de gemeente Berkelland. De wethouder was uiterst lovend over dat wat de vrijwilligers onder aanvoering van de H.W. Heuvelstichting voor elkaar krijgen. "Je moet weten waar je vandaan komt om de cultuur en natuur van je omgeving te waarderen. En daaraan draagt De :Lebbenbrugge met al zijn vrijwilligers aan bij. Laten we onze parels koesteren", zo riep ze op om al het moois te bewaren voor het nageslacht."
Wim Slotboom dankte de wethouder voor haar woorden. "Wij kunnen alles wat we doen alleen maar doen dankzij onze voortreffelijke vrijwilligers. Uitstekende gastheren en gastvrouwen, prima rondleiders die onze gasten graag van alle informatie voorzien. Ook is de steun van alle fondsen en subsidiegevers voor ons van levensbelang. Want een een prachtig pareltje als De Lebbenbrugge goed in stand houden, is een dure zaak. Wij zijn heel dankbaar voor alle steun!" Vervolgens gaf hij het woord aan Ben van Dijk, die het boek De Lebbenbrugge door de jaren heen schreef en samenstelde. Van Dijk noemde het belang van zijn mede-auteurs. Samen met hen heb ik er een mooi boekje van kunnen maken, met heel veel foto's die voor heel veel mensen nieuw zijn. Ook de manier waarop vormgever Ab Evers zijn werk heeft gedaan bij het opmaken, heeft veel bijgedragen aan het resultaat."
Van Dijk overhandigde het boekje aan Willemien en Jan Schepers, nazaten van de laatste pachters van De Lebbenbrugge, voordat de boerderij werd verworven door de H.W. Heuvelstichting. "Vermeldenswaard is nog, dat er slechts één voorwaarde werd gekoppeld aan de overdracht van de boerderij aan onze stichting. En dat was een bijzondere: de voorwaarde was dat de bedsteden niet beslapen mochten worden!"

Willem Drok heeft het eerste exemplaar van de brochure overhandigd aan wethouder Anjo Bosman. Foto: Lydia ter Welle

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant